Έχει μειονεκτήματα η ιερή νευροδιαμόρφωση για την ακράτεια;

6
Έχει μειονεκτήματα η ιερή νευροδιαμόρφωση για την ακράτεια;

Μερικοί άνθρωποι περιγράφουν την ιερή νευροτροποποίηση (SNM) ως «βηματοδότη του πυελικού εδάφους». Έχει πολλές ομοιότητες με τον ρυθμό, επειδή περιλαμβάνει την εμφύτευση ενός ηλεκτρονικού τσιπ κάτω από το δέρμα για να στείλει ένα σήμα σε ένα περίπλοκο μυϊκό σύστημα του σώματος, με μια μικρή διαδικασία εξωτερικών ασθενών.

Ακούγεται πολύ σαν καρδιακοί βηματοδότες. Στην πραγματικότητα, οι πρώτοι μηχανικοί που έφεραν αυτό το έργο σε κλινική χρήση ξεκίνησαν τη δημιουργία καρδιακού ρυθμού, πολλοί από αυτούς στη Medtronic Corporation, τη μεγάλη εταιρεία καρδιακών βηματοδότη των ΗΠΑ.

Το SNM είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική αλλά ελάχιστα γνωστή θεραπεία για την υπερδραστήρια κύστη, ακράτεια ούρων (διαρροή κύστης)και ακράτεια κοπράνων (διαρροή εντέρου). Έχει όμως κάποιο μειονέκτημα το SNM για την ακράτεια;

Η συσκευή βηματοδότησης τοποθετείται κάτω από το δέρμα στην περιοχή της πίσω τσέπης. Η ίδια η συσκευή γίνεται όλο και μικρότερη τα τελευταία 20 χρόνια, κάτι που θυμίζει και πάλι τους καρδιακούς βηματοδότες που παλιά ήταν αρκετά μεγάλοι και τώρα είναι αρκετά μικροί.

Λοίμωξη

Η διαδικασία και η ίδια η συσκευή περιλαμβάνουν ένα εμφύτευμα που εισάγεται με καθοδήγηση ακτίνων Χ, επομένως υπάρχει πάντα μια μικρή πιθανότητα μετεγχειρητικής μόλυνσης από τις περιοχές της τομής ή το τραύμα στο σημείο της εμφύτευσης. Επειδή υπάρχει τοποθετημένο υλικό, μια μόλυνση απαιτεί συνήθως αφαίρεση του υλικού. Αυτό συμβαίνει περίπου στο 1% των περιπτώσεων.

Μόλις αφαιρεθεί η συσκευή και επιλυθεί η μόλυνση, μπορεί να τοποθετηθεί μια νέα (και έχει περίπου τις ίδιες πιθανότητες μόλυνσης, δηλαδή χαμηλή πιθανότητα). Παρεμπιπτόντως, όπως μπορείτε να δείτε, η συσκευή είναι πολύ μικρή και αρκετά επίπεδη στις μέρες μας, επομένως εμφυτεύεται με μια τομή μιας ίντσας:

συσκευή νευροτροποποίησης ιερού
Πίστωση εικόνας: Axonics, Inc.

Ποσοστο επιτυχιας

Και ενώ αυτό το μικρό εμφύτευμα έχει αποδειχθεί ότι είναι θεϊκό δώρο για πολλούς ανθρώπους που φορούσαν πάνες και υπέφεραν από άγρυπνες νύχτες λόγω διαρροής, δεν λειτουργεί για όλους. Έτσι, ένας «κίνδυνος» είναι η πιθανότητα η θεραπεία που υποσχέθηκε να μην είναι τόσο αποτελεσματική όσο όλοι ήλπιζαν.

Οι καλύτερες μελέτες δείχνουν 80-90% αποτελεσματικότητα, που σημαίνει ότι το 10 με 20% των ανθρώπων δεν το βρίσκουν επιτυχημένο. Σε αυτές τις άτυχες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει ακόμα κάποια πιθανότητα να αναθεωρηθεί η θέση της συσκευής και να επαναπρογραμματιστεί η συσκευή για να είναι επιτυχημένη, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, απλά δεν πρόκειται να λειτουργήσει για αυτό το άτομο.

Τι γίνεται τότε; Λοιπόν, αυτό το άτομο έχει επιστρέψει στη χρήση μαξιλαριών και πάνων και λαμβάνοντας υπόψη τις άλλες θεραπείες φαρμάκων, ασκήσεις πυελικού εδάφους, ενέσιμους παράγοντες όγκου και πιο επεμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις – μια σειρά από θεραπείες που δεν έχουν λειτουργήσει καλά μέχρι σήμερα.

Και όσον αφορά τη συσκευή, ένα άτομο θα μπορούσε να την απενεργοποιήσει και να την ξεχάσει ή να την αφαιρέσει αν χρειαστεί. Οι ασκούμενοι σε όλη τη χώρα έχουν μάθει ότι με μεγαλύτερη εμπειρία με αυτήν τη συσκευή, οι πιθανότητες να μην λειτουργεί όλο και λιγότερες.

Ενόχληση από τη Συσκευή

Ένα σπάνιο άτομο αισθάνεται δυσφορία από την ίδια τη συσκευή. Αυτό θα μπορούσε να απαιτήσει τη μεταφορά της συσκευής σε μια περιοχή που δεν είναι τόσο άβολη. Επίσης, σε μια σπάνια περίπτωση, κάποιος μπορεί να αισθανθεί κάποια διέγερση, δηλαδή κάποιο μυρμήγκιασμα, βουητό ή ενόχληση στον μηρό ή στο περίνεο ή στην περιοχή του ορθού. Αυτό συνήθως διαχειρίζεται αλλάζοντας τις ρυθμίσεις και χαμηλώνοντας το σήμα του ερεθίσματος.

Εκτός από αυτές τις πιθανές επιπλοκές, δεν υπάρχουν πολλά άλλα που θα προκαλέσουν προβλήματα ή θα θεωρηθούν ως επιπλοκή αυτής της θεραπείας. Είναι σίγουρα μια πολύ λιγότερο επεμβατική θεραπεία από τις χειρουργικές επεμβάσεις του πυελικού εδάφους που μπορεί, για παράδειγμα, να χρησιμοποιούν εμφυτευμένα δικτυωτά υλικά. Ομοίως, δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες ανεπιθύμητες παρενέργειες από τη λήψη χρόνιων καθημερινών φαρμάκων όπως αυτές που συνδέονται τώρα με την απώλεια μνήμης.

Συνηθέστερα, το πρώτο βήμα για να καθοριστεί εάν κάποιος είναι κατάλληλος υποψήφιος για τη συσκευή SNM είναι να υποβληθεί σε δοκιμαστική ή δοκιμαστική διαδικασία. Αυτή η 20λεπτη δευτερεύουσα διαδικασία εξωτερικών ασθενών περιλαμβάνει την τοποθέτηση τεστ καλωδίων στην περιοχή της ουράς για να στείλει ένα σήμα στο ιερό πλέγμα και στο πυελικό έδαφος.

Ο γιατρός μαθαίνει πολλά κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης και στη συνέχεια, το άτομο φεύγει με έναν δοκιμαστικό βηματοδότη κολλημένο στο εξωτερικό του δέρματος. Με αυτόν τον τρόπο, όλοι μπορούν να βιώσουν τον (ελπίζουμε) πολύ βελτιωμένο έλεγχο της ουροδόχου κύστης και του εντέρου πριν δεσμευτούν στο εμφύτευμα. Εάν η δοκιμαστική συσκευή λειτουργεί καλά, τότε μια άλλη διαδικασία 25 λεπτών εμφυτεύει τη συσκευή SNM και αρχίζει να λειτουργεί αμέσως.

Το SNM είναι πραγματικά εντυπωσιακό ως προς την αποτελεσματικότητά του για πολλούς, με πιθανά μειονεκτήματα που είναι ελάχιστα για τους περισσότερους. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα ακράτειας, καλό είναι να αναζητήσετε έναν ειδικό στην περιοχή σας που μπορεί να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σας σχετικά με αυτήν τη μορφή θεραπείας.

Είναι η ακράτεια μια πάθηση που θα αντιμετωπίζατε ή την εκλαμβάνετε ως κάτι φυσιολογικό; Ποιες θεραπευτικές επιλογές έχετε δοκιμάσει και ποιες έχουν αποτέλεσμα για εσάς; Έχετε δοκιμάσει μια θεραπεία που σίγουρα δεν σας άρεσε;