Γιατί τρώω υπερβολικά; Πώς να σταματήσετε οριστικά τον κύκλο του Binge-Restrict

2
Γιατί τρώω υπερβολικά; Πώς να σταματήσετε οριστικά τον κύκλο του Binge-Restrict

Ο καθένας έχει μια μοναδική σχέση με το φαγητό. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το πώς αισθάνεται κάποιος για τη διατροφή του και προσεγγίζει τα καθημερινά του γεύματα, αλλά μερικές φορές αυτοί οι παράγοντες οδηγούν σε μια διαταραχή υπερφαγίας. Διαβάστε αυτόν τον οδηγό για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτήν την πάθηση και πώς να σταματήσετε οριστικά τον κύκλο περιορισμού της υπερφαγίας. Μια υγιής σχέση με το φαγητό είναι ένα ζωτικό και εφικτό συστατικό για τη φροντίδα της ψυχικής, συναισθηματικής και σωματικής ευεξίας σας.

(Αυτή η ανάρτηση περιλαμβάνει συνδέσμους συνεργατών για τους οποίους μπορεί να κερδίσω προμήθεια χωρίς επιπλέον κόστος για εσάς, εάν κάνετε μια αγορά)

Τι είναι ο κύκλος του Binge-Restrict;

Οι άνθρωποι αισθάνονται πιο άνετα να συζητούν για διατροφικές διαταραχές τώρα, αλλά πολλοί ακόμα δεν γνωρίζουν πώς μοιάζουν. Η διαταραχή στη διατροφή μπορεί να πάρει πολλές μορφές ανάλογα με το άτομο και τις συνθήκες που οδήγησαν στη σχέση του με το φαγητό.

Αν αναρωτιέστε ποιος είναι ο κύκλος περιορισμού της υπερφαγίας, μπορείτε να αρχίσετε να μαθαίνετε γι‘ αυτόν αναγνωρίζοντας ποιο είναι συχνά το πρώτο σύμπτωμα. Η διαταραχή υπερφαγίας συνήθως ξεκινά όταν κάποιος τρώει σημαντική ποσότητα φαγητού σε μια συνεδρίαση. Έχει ως αποτέλεσμα να αισθάνεται σωματικά άρρωστος λόγω υπερπλήρωσης του στομάχου και αρνητικών σκέψεων σχετικά με το σώμα ή τις συνήθειες του ατόμου.

Αφού έχουν φάει τόσο πολύ, τα άτομα με διαταραχή υπερφαγίας μπορεί να περιορίσουν δραστικά την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουν τις επόμενες ημέρες. Μπορούν να τρώνε μόνο περιορισμένα τρόφιμα, όπως ξυλάκια τυριού, σέικ πρωτεΐνης ή λαχανικά με βάση το νερό.

Το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να μείνει πολύ χωρίς αρκετές θερμίδες για να υποστηρίξει τις λειτουργίες του εγκεφάλου και του σώματος. Στη συνέχεια, η πείνα οδηγεί αυτά τα άτομα σε υπερκατανάλωση τροφής και πάλι, ξεκινώντας έναν επιβλαβή κύκλο περιορισμού και υπερφαγίας.

Ένα άτομο που περιορίζει και τρώει κρατά το στομάχι του αφού φάει πάρα πολύ με ένα σωρό τηγανίτες στο βάθος

Συμπτώματα Υπερφαγίας

Υπάρχουν μερικοί τρόποι που μπορεί να εκδηλωθεί η υπερφαγία. Αυτά είναι μερικά κοινά σωματικά και ψυχικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ένα άτομο ενώ αντιμετωπίζει αυτή την πάθηση.

Σωματικά συμπτώματα

Η κατανάλωση μερίδων που συνήθως προορίζονται για δύο ή περισσότερα άτομα θα έχει ως αποτέλεσμα άβολα σωματικά συμπτώματα. Μερικά μπορεί να είναι προσωρινά, ενώ άλλα είναι μακροπρόθεσμα. Ενα άτομο μπορεί να παρουσιάσουν παρενέργειες σαν:

 • Εξάντληση λόγω υπερβολικής άσκησης
 • Αύξηση βάρους
 • Καρδιακή ασθένεια
 • Διαβήτης τύπου 2
 • Βλάβη του εντέρου από κατάχρηση καθαρτικών

Μπορεί επίσης να εμφανίσετε λιγότερο συχνά συμπτώματα, όπως κακή κυκλοφορία του αίματος. Όταν δεν τρώτε αρκετά, το σώμα σας αντιμετωπίζει τη χαμηλή αρτηριακή πίεση που εμποδίζει τη σωστή κυκλοφορία. Μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα άλλα θέματα όπως οι κιρσοί και μυρμήγκιασμα στα άκρα.

[Read about foods that improve circulation here].

Εάν κάποιος αντιμετωπίζει τον κύκλο του περιορισμού της υπερφαγίας με κάθαρση – αυτοπροκαλούμενος εμετός – μετά από γεύματα ή σνακ, μπορεί επίσης να έχει πρησμένα μάτια, έλκη στο λαιμό και τερηδόνα.

Ψυχικά και συναισθηματικά συμπτώματα

Αν και η υπερφαγία περιστρέφεται γύρω από το φαγητό, η ψυχική και συναισθηματική κατάσταση του ατόμου παίζει σημαντικό ρόλο στη σοβαρότητα της κατάστασής του. Ενώ έχει κολλήσει στον κύκλο της υπερφαγίας και του περιορισμού, κάποιος μπορεί να ζήσει με συμπτώματα όπως:

 • Κατάθλιψη
 • Ανησυχία
 • Ντροπή
 • Θυμός
 • Πρόσθετες σκέψεις για αυτοτραυματισμό

Αυτά τα συναισθήματα μπορούν να οδηγήσουν τους ανθρώπους στην απομόνωση, καθώς η υπερφαγία τους γίνεται περισσότερο κινητήριος παράγοντας στη ζωή τους. Μπορεί να μην θέλουν να τα δει κανείς και μπορεί να φοβούνται τα κοινωνικά περιβάλλοντα όπου θα πρέπει να φάνε. Η απομόνωση κάνει πιο ισχυρές τις σπείρες αρνητικών σκέψεων και τις βλαβερές διατροφικές συνήθειες, επιδεινώνοντας όλα όσα βιώνει το άτομο επειδή κανείς δεν είναι εκεί για να το υποστηρίξει.

Τα συναισθηματικά συμπτώματα σε έναν κύκλο υπερφαγίας και περιορισμού περιλαμβάνουν κατάθλιψη, άγχος και θυμό που κάθεται στο πάτωμα αγκαλιάζοντας τα γόνατα

Πώς να σταματήσετε τον κύκλο υπερφαγίας-περιορισμού

Ο καθένας μπορεί να μάθει πώς να σταματήσει τον κύκλο περιορισμού της υπερφαγίας όταν είναι έτοιμος να κάνει θετικές αλλαγές στη ζωή του. Αυτά είναι μερικά πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος με διαταραχή υπερφαγίας για να επιστρέψει σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

1. Βρείτε Επαγγελματική Βοήθεια

Η υπερφαγία μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο έντονες ή πιο σοβαρές περιπτώσεις. Εάν αναγνωρίζετε αυτές τις συνήθειες στη σχέση σας με το φαγητό ή την εικόνα του σώματός σας, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε την ανάρρωσή σας κάνοντας check in με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας ή έναν γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Ένας ειδικός μπορεί να μετρήσει πού βρίσκεται η ψυχική σας υγεία και τον καλύτερο τρόπο για να προχωρήσετε. Θα σας προτείνουν το πιο χρήσιμο σχέδιο θεραπείας για μια ανάκαμψη στο σπίτι ή ένα κέντρο θεραπείας που θα σας αλλάξει τη ζωή, εάν χρειάζεστε περισσότερη επαγγελματική βοήθεια για να επαναφέρετε την υγεία σας σε καλό δρόμο.

Η λήψη επαγγελματικής βοήθειας είναι ένα από τα καλύτερα βήματα που πρέπει να κάνετε όταν θέλετε να μάθετε πώς να σταματήσετε τον κύκλο περιορισμού της υπερφαγίας

2. Αποφύγετε ξανά τον περιορισμό

Η αποφυγή οποιωνδήποτε συνηθειών περιορισμού είναι ένα από τα βασικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να σταματήσετε οριστικά τον κύκλο περιορισμού της υπερφαγίας. Αυτές οι συνήθειες θα μπορούσαν να μοιάζουν με αυτό:

 • Τρώτε μικρότερες μερίδες που σας αφήνουν να πεινάτε
 • Μερίδες φαγητού που προορίζονται για δύο ή περισσότερα άτομα σε μία συνεδρίαση
 • Παράλειψη σνακ ή γευμάτων
 • Προτιμήστε να τρώτε οποιοδήποτε φαγητό μόνο του
 • Επιλογή υγρών έναντι στερεών

Η αναγνώριση των προσωπικών συνηθειών περιορισμού είναι απαραίτητη για τον τερματισμό του κύκλου. Σκεφτείτε πρακτικές όπως αυτές για να προσδιορίσετε πώς φαίνονται οι συνήθειες υπερφαγίας σας κάθε μέρα ή εβδομάδα και να κατανοήσετε καλύτερα πώς να τις σταματήσετε οριστικά.

Μια κυρία κάθεται σε ένα τραπέζι και σκέφτεται μια επιλογή από ωμά λαχανικά έναντι μιας επιλογής γλυκών

3. Εργαστείτε στον έλεγχο της σκέψης

Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν διακυμάνσεις στους κύκλους υπερφαγίας με βάση το πώς τους επηρεάζουν οι σκέψεις τους. Μπορεί να κοιτάξετε στον καθρέφτη, να ντυθείτε το πρωί ή να έχετε αρνητική άποψη για τον εαυτό σας ως άτομο και να τρώτε υπερβολικά ή να υποφάτε ως απάντηση σε ανθυγιεινές σκέψεις.

Μπορείτε να αρχίσετε να εργάζεστε με αυτά τα συμπτώματα στο σπίτι χρησιμοποιώντας διαλεκτικές σκέψεις για θετική σκέψη όταν το μυαλό σου σε πιέζει να ξαναρχίσεις τον κύκλο. Η ενίσχυση θετικών σκέψεων μέσω επιβεβαιώσεων ή νέων προτύπων σκέψης είναι ο επόμενος καλύτερος τρόπος για να τερματίσετε οριστικά την υπερφαγία σας.

Θυμηθείτε να γιορτάσετε και όλες τις μικρές νίκες. Κάτι σαν την αναγνώριση αρνητικών σκέψεων μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, αλλά αυτές οι μικρότερες προσπάθειες κάνουν σημαντική διαφορά με την πάροδο του χρόνου. Το να τρώτε ένα σνακ αντί να το παραλείπετε ή να δίνετε προσοχή στα σημάδια πείνας για να μάθετε πότε είστε χορτάτοι, θα οδηγήσει σε μια πιο ικανοποιητική σχέση με το σώμα και το φαγητό σας με καθημερινή εργασία στον έλεγχο της σκέψης.

4. Αφαιρέστε τυχόν οικιακούς ενεργοποιητές

Οι σκέψεις δεν είναι τα μόνα πράγματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κύκλο υπερφαγίας σας. Υπάρχουν επίσης πιθανά οικιακά ερεθίσματα που καθιστούν πιθανή την υποτροπή σε υπερκατανάλωση τροφής και υποκατανάλωση τροφής. Σκεφτείτε τι θα μπορούσε να σας κάνει να βασιστείτε σε αυτό το διατροφικό μοτίβο, όπως:

 • Πατώντας σε μια ζυγαριά μπάνιου
 • Ζύγισμα μερίδων σε ζυγαριά φαγητού κουζίνας
 • Διατηρώντας τις μπάρες πρωτεΐνης ή τις σκόνες που παρέχονται στο ντουλάπι σας
 • Άνοιγμα εφαρμογών παράδοσης φαγητού για την υπερκατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων
 • Διατήρηση συνδρομών σε καταστήματα χύδην τροφίμων για την ανανέωση των συστατικών των φαγητών

Η αφαίρεση αυτών των ερεθισμάτων θα βοηθήσει τον κύκλο της υπερφαγίας να αισθάνεται πιο μακριά. Μόλις εξαφανιστούν, δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως συναντήσετε καθημερινά ερεθίσματα που κάνουν το φαγοπότι ή τον περιορισμό να φαίνονται μόνιμο μέρος της ζωής σας.

Η αναγνώριση των ερεθισμάτων σας είναι ένα σημαντικό βήμα στο πώς να σταματήσετε τον περιορισμό της άμετρης κατανάλωσης ποδηλάτων-ζυγαριά μπάνιου και μεζούρα

5. Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα υγιεινών γευμάτων

Είναι ζωτικής σημασίας για οποιονδήποτε συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης διατροφικών διαταραχών να δημιουργήσει επίσης ένα πρόγραμμα θρεπτικών γευμάτων. Τα πιο υγιεινά τρόφιμα και τα μεγέθη των μερίδων πρέπει να είναι διατροφικά ισορροπημένα για να σας ικανοποιούν ανάμεσα στα γεύματα ή τα σνακ. Οι δίαιτες χωρίς πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, λίπη και υγιείς υδατάνθρακες θα οδηγήσουν μόνο σε πτώση του σακχάρου στο αίμα και πόθους που έχουν ως αποτέλεσμα την υπερφαγία.

Ζητήστε βοήθεια από έναν διαιτολόγο ή βρείτε έναν οδηγό αποκατάστασης διατροφής στο διαδίκτυο για τη δομή της ημερήσιας πρόσληψης τροφής. Θα νιώσετε γεμάτοι ενέργεια, ικανοποίηση και ευτυχία όταν οι διατροφικές σας επιλογές εξυπηρετούν την ψυχική και σωματική σας υγεία.

Γιατί τρώω υπερβολικά;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αναπτύσσουν μια διαταραχή υπερφαγίας. Μερικές φορές είναι μια αντίδραση τραύματος, ενώ άλλοι άνθρωποι μπορεί να τρώνε με αυτόν τον τρόπο λόγω αδιάγνωστων καταστάσεων ψυχικής υγείας ή ενός ασταθούς τρόπου ζωής που τους κάνει να αναζητούν κάποια μορφή ελέγχου. Συχνά, άτομα που βιώνουν χρόνιο πόνο μπορεί να περιορίσουν τη διατροφή τους εάν το φαγητό επιδεινώνει τα συμπτώματά τους ή χρησιμοποιεί το φαγητό ως περισπασμό.

Η συζήτηση με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψετε γιατί η υπερφαγία είναι μέρος της καθημερινότητάς σας. Θα βρουν τις βασικές αιτίες και θα σας δώσουν τα εργαλεία που χρειάζεστε για να ξεπεράσετε αυτές τις προκλήσεις χωρίς να καταφύγετε σε ανθυγιεινά πρότυπα διατροφής.

Τερματίστε τους Κύκλους Υπερφαγίας-Περιορισμού σήμερα

Όποιος παλεύει με μια διατροφική διαταραχή μπορεί να μάθει πώς να σταματήσει οριστικά τον κύκλο περιορισμού της υπερφαγίας με βήματα όπως αυτά. Το να μάθετε περισσότερα για την πάθηση είναι το πρώτο βήμα προς την αποκατάσταση. Συνεχίζοντας με υγιεινές αλλαγές στις σκέψεις, το περιβάλλον και την καθημερινή διατροφή σας, θα βρείτε διαρκή ηρεμία μέσα σας και μια θετική σχέση με το φαγητό.

[Learn more in “How to recover from a binge”].

Αποποίηση ευθύνης: Αυτό το άρθρο περιέχει συνδέσμους συνεργατών. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάνετε μια αγορά αφού κάνετε κλικ σε έναν από αυτούς τους συνδέσμους προτεινόμενων παρόχων υπηρεσιών, όπως ένας ασφαλιστικός μεσίτης ή ένας ταξιδιωτικός πράκτορας, ενδέχεται να κερδίσω μια προμήθεια – χωρίς επιπλέον κόστος για εσάς. [For my full disclosure, please see my DISCLAIMER page].

Schreibe einen Kommentar