Η διοίκηση του Marcos Jr δεν προασπίζει τα οικονομικά δικαιώματα των Φιλιππινέζων – Ιδρυμα IBON

0
Η διοίκηση του Marcos Jr δεν προασπίζει τα οικονομικά δικαιώματα των Φιλιππινέζων – Ιδρυμα IBON

Η διοίκηση του Marcos Jr εισήλθε στον έκτο μήνα της θητείας της, αποτυγχάνοντας στην ευθύνη της να προασπίσει τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα. Το μεγαλεπήβολο Maharlika Wealth Fund που προτείνεται είναι εμβληματικό και δείχνει ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για τις οικονομικές αποδόσεις παρά για τη διασφάλιση κοινωνικών και οικονομικών οφελών για την πλειοψηφία των Φιλιππινέζων. Η οικονομική ομάδα το δικαιολογεί ότι προσφέρει οφέλη στις μελλοντικές γενιές – ξεχνώντας παραδόξως ότι η πλειονότητα των Φιλιππινέζων είναι ταλαιπωρημένη και χρειάζονται επείγουσα βοήθεια σήμερα.

Ο προϋπολογισμός του 2023 που θα εγκριθεί αυτόν τον μήνα είναι ένας προϋπολογισμός λιτότητας για τις κοινωνικές υπηρεσίες και την προστασία που χρειάζεται ο λαός εν μέσω μαζικής συγκαλυμμένης ανεργίας και πτώσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών. Ο προϋπολογισμός για έκτακτη χρηματική βοήθεια περικόπτεται ενώ οι προϋπολογισμοί για τα δημόσια νοσοκομεία και την εκπαίδευση παραμένουν πολύ κάτω από αυτό που απαιτείται για τη διασφάλιση ποιοτικής υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης.

Ωστόσο, οι πιστώσεις για υποδομές μεγάλων επιχειρήσεων και βαρελιών χοιρινού κρέατος αυξάνονται, καθώς και για την εξυπηρέτηση του χρέους και τη στρατιωτικοποίηση. Οι επίμονα μεγάλοι προϋπολογισμοί για αυτούς είναι εις βάρος των άμεσων κοινωνικών και οικονομικών οφελών για τα φτωχότερα τρία τέταρτα του πληθυσμού που υποφέρουν από παράτυπα εισοδήματα και αυξανόμενες τιμές. Οι μικροκαλλιεργητές, οι ψαράδες και οι επιχειρήσεις δεν λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται επειγόντως.

Δεν αυξάνονται οι μισθοί. Οι φόροι στους καταναλωτές διατηρούνται υψηλοί για να επιτρέψουν τη μείωση των φόρων για τις μεγάλες εταιρείες. Επιτρέπεται να αυξηθούν οι καταστροφικές εξορύξεις, τα ανασταλτικά έργα αποκατάστασης και οι ρυπογόνες εγκαταστάσεις ορυκτών καυσίμων. Τα θύματα των καταστροφών δεν λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται απεγνωσμένα. Ο κατάλογος των παραβιάσεων μεγαλώνει καθώς το κράτος συνεχίζει να αρνείται την ευθύνη του.Schreibe einen Kommentar