Η κυβέρνηση δίνει χαμηλή προτεραιότητα στην υποστήριξη της αγοραστικής δύναμης των Φιλιππινέζων–IBON–IBON Foundation

1
Η κυβέρνηση δίνει χαμηλή προτεραιότητα στην υποστήριξη της αγοραστικής δύναμης των Φιλιππινέζων–IBON–IBON Foundation

Η αγοραστική δύναμη των Φιλιππινέζων μειώνεται ραγδαία σε όλη τη διάρκεια της διοίκησης του Marcos Jr και τον Δεκέμβριο του 2022 ήταν ακόμη χαμηλότερη από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, δήλωσε η IBON. Η κυβέρνηση άφησε τον πληθωρισμό να επιταχυνθεί σχεδόν καθ‘ όλη τη διάρκεια του έτους και έδωσε μόνο συμβολική ανακούφιση σε ένα μικρό μόνο μέρος των αναξιοπαθούντων οικογενειών. Η ομάδα είπε ότι αυτό δείχνει ελάχιστη ανησυχία για την επιδείνωση της ευημερίας των φτωχών.

Η Στατιστική Αρχή των Φιλιππίνων (PSA) ανέφερε ότι ο συνολικός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 8,1% τον Δεκέμβριο του 2022. Αυτό ήταν υψηλότερο από το ποσοστό πληθωρισμού 8% τον Νοέμβριο και πάνω από δυόμισι φορές από τον πληθωρισμό 3,1% τον Δεκέμβριο του 2021. οδήγησε τον μέσο πληθωρισμό για το έτος στο 5,8% που είναι σχεδόν διπλάσιος από τον μέσο όρο του στόχου 2-4% της κυβέρνησης για το έτος.

Ανά ομάδα εμπορευμάτων, τα βασικά προϊόντα βρέθηκαν μεταξύ των υψηλότερων μέσων ρυθμών πληθωρισμού για το έτος: τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά (5,9%), μεταφορές (12,9%) και στέγαση συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (6,4%). Οι αυξήσεις των τιμών σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες επιβάρυναν περισσότερο τις φτωχές και χαμηλού εισοδήματος οικογένειες – ειδικά τα 18,6 εκατομμύρια ή επτά στα δέκα νοικοκυριά που δεν είχαν αποταμιεύσεις από το τέταρτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την Bangko Sentral ng Pilipinas. (BSP).

Η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα σημαντικό μέτρο για την αντιμετώπιση των κραδασμών της προσφοράς που είναι οι βασικοί παράγοντες του πληθωρισμού. Αντίθετα, βασίστηκε κυρίως στο νομισματικό μέτρο της αντιστοίχισης μεγάλων αυξήσεων επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) – λες και η αύξηση των επιτοκίων θα αύξανε την εγχώρια προσφορά τροφίμων ή θα συγκρατούσε τις παγκόσμιες αιχμές των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων που καθιστούν την παραγωγή πιο ακριβή.

Ο εσωτερικός χαρακτήρας του προβληματικού πληθωρισμού της χώρας υπογραμμίζεται από το πώς ο πληθωρισμός 8,1% του Δεκεμβρίου είναι ο χειρότερος στις μεγάλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό για άλλες χώρες σύμφωνα με τις αντίστοιχες στατιστικές υπηρεσίες τους είναι: 4% (Μαλαισία, Νοέμβριος); 3,5% (Μπρονέι, Οκτώβριος); 4,6% (Βιετνάμ, Δεκέμβριος); 5,5% (Ινδονησία, Δεκέμβριος); 6,7% (Σιγκαπούρη, Νοέμβριος); και 7,3% (Ταϊλάνδη, 3rd τέταρτο).

Η κυβέρνηση προχωρά σε επείγοντα μέτρα ανακούφισης. Υποσχέθηκε να δώσει στο φτωχότερο μισό των οικογενειών των Φιλιππίνων, ή σε περίπου 12,4 εκατομμύρια οικογένειες, 3.000 Php σε στοχευμένες μεταφορές μετρητών πέρυσι. Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία που έλαβε το IBON από το Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και Ανάπτυξης (DSWD) και το Υπουργείο Διαχείρισης Προϋπολογισμού (DBM) υποδεικνύουν ότι μόνο το μισό από αυτό το ήδη πλημμυρικό ποσό έχει πράγματι δοθεί και ακόμη και τότε σε μόλις 9,8 εκατομμύρια δικαιούχους νοικοκυριά. Τα πολυσύχναστα καταστήματα Kadiwa έχουν φτάσει ακόμη λιγότερα και εξυπηρετούν μόλις 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Η IBON εκτίμησε επίσης ότι ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου έχει ωθήσει τον οικογενειακό μισθό διαβίωσης (FLW) για μια οικογένεια πέντε ατόμων κατά μέσο όρο σε 1.146 Php σε εθνικό επίπεδο. Ο μέσος ημερήσιος ονομαστικός μισθός των Php404 σε εθνικό επίπεδο είναι μόλις το ένα τρίτο (35,3%) του FLW σε εθνικό επίπεδο. Στην Περιφέρεια της Εθνικής Πρωτεύουσας (NCR), το FLW για μια πενταμελή οικογένεια ανήλθε σε 1.145 Php. Ωστόσο, ο ημερήσιος ονομαστικός μισθός στο NCR δεν είναι ούτε το μισό (49,8%).

Ακόμα κι αν ο πληθωρισμός μετριαστεί όπως αναμένεται φέτος, οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αν και όχι τόσο γρήγορα όσο το 2022. Η έκτακτη βοήθεια σε μετρητά και οι σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς παραμένουν κρίσιμες για την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, τη βελτίωση της οικογενειακής ευημερίας και την τόνωση της εγχώριας οικονομικής ζήτησης για πιο γρήγορη ανάκαμψη . ###Schreibe einen Kommentar