Η μείωση της απασχόλησης διαψεύδει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για αισιόδοξη αγορά εργασίας — IBON – Ίδρυμα IBON

0
Η μείωση της απασχόλησης διαψεύδει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για αισιόδοξη αγορά εργασίας — IBON – Ίδρυμα IBON

Η μείωση σχεδόν μισού εκατομμυρίου στην απασχόληση τον Οκτώβριο του 2022 από τον Σεπτέμβριο του 2022 δείχνει ότι ο ισχυρισμός της κυβέρνησης για μια αισιόδοξη κατάσταση θέσεων εργασίας είναι υπερβολικός, δήλωσε η ερευνητική ομάδα IBON. Η διοίκηση του Marcos Jr υπερεκτιμά την ανάκαμψη και υποβαθμίζει την κρίση θέσεων εργασίας για να αποφύγει να βοηθήσει εκατομμύρια Φιλιππινέζους που αγωνίζονται με επείγουσες και τόσο απαραίτητες αυξήσεις μισθών, βοήθεια σε μετρητά και επιδοτήσεις, ανέφερε η ομάδα.

Η Εθνική Αρχή Οικονομικής και Ανάπτυξης (NEDA) δήλωσε πρόσφατα ότι η «αισιόδοξη αγορά εργασίας» της χώρας οδηγεί σε ισχυρή οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία. Ωστόσο, η IBON είπε ότι πρόκειται για υπερεκτίμηση που απορρίπτει τη σημαντική μείωση της απασχόλησης και τον αυξανόμενο αριθμό των αποθαρρυμένων εργαζομένων.

Εξετάζοντας τα στοιχεία του εργατικού δυναμικού ανά μήνα, η ομάδα σημείωσε ότι ο αριθμός των απασχολουμένων μειώθηκε κατά 476.000 σε 47,1 εκατομμύρια τον Οκτώβριο του 2022 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αυτός είναι ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας μείωσης της απασχόλησης μετά τη μείωση κατά 287.000 από 47,9 εκατομμύρια τον Αύγουστο του 2022 σε 47,6 εκατομμύρια τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ο αριθμός των απασχολουμένων τον Οκτώβριο του 2022 είναι ήδη κατά 285.000 μικρότερος από τα 47,4 εκατομμύρια τον Ιούλιο του 2022. Η ομάδα επεσήμανε ότι η συνήθης τάση είναι η αύξηση της απασχόλησης μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου με ελάχιστες εξαιρέσεις τις τελευταίες δεκαετίες.

Η IBON είπε ότι η μείωση της απασχόλησης δεν αντικατοπτρίζεται σε αύξηση της ανεργίας, επειδή πολλοί πιθανότατα εγκατέλειψαν το εργατικό δυναμικό εντελώς λόγω των επίμονα κακών προοπτικών εργασίας. Το αναφερόμενο εργατικό δυναμικό μειώθηκε κατά 732.000 σε 49,3 εκατομμύρια τον Οκτώβριο του 2022 από 50,1 εκατομμύρια τον προηγούμενο μήνα. Αυτοί που εγκατέλειψαν το εργατικό δυναμικό αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μέρος της μεγάλης αύξησης των 826.000 ατόμων που θεωρούνται ότι δεν ανήκουν στο εργατικό δυναμικό, η οποία αυξήθηκε από 26,8 εκατομμύρια τον Σεπτέμβριο σε 27,6 εκατομμύρια τον Οκτώβριο.

Το IBON σημείωσε επίσης ότι η άτυπη εργασία παραμένει ευρέως διαδεδομένη με 19,8 εκατομμύρια άτυπους εργαζόμενους να αντιπροσωπεύουν το 42% του συνόλου των απασχολουμένων τον Οκτώβριο του 2022. Οι άτυποι εργαζόμενοι αποτελούνται από οικιακούς εργάτες (2 εκατομμύρια), αυτοαπασχολούμενους (13,1 εκατομμύρια) και εργαζομένους που λειτουργούν με δική τους οικογένεια αγροκτήματα ή επιχειρήσεις (4,7 εκατομμύρια, στα οποία περιλαμβάνονται 3,4 εκατομμύρια απλήρωτοι οικογενειακοί εργαζόμενοι)· Αυτό δεν περιλαμβάνει ακόμη άτυπους εργαζόμενους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ο αριθμός των άτυπων εργαζομένων μειώθηκε κατά 407.000 από 20,2 εκατομμύρια τον Σεπτέμβριο του 2022. Η ομάδα είπε ότι μεγάλο μέρος αυτού μπορεί να οφείλεται στο ότι οι Φιλιππινέζοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν εντελώς τις κακής ποιότητας δουλειές τους και να εγκαταλείψουν το εργατικό δυναμικό. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι περισσότερο στην άτυπη παρά στην επίσημη εργασία, οι 19,8 εκατομμύρια άτυποι εργαζόμενοι τον Οκτώβριο του 2022 εξακολουθούν να είναι πολύ μεγαλύτεροι από τους 16,8 εκατομμύρια άτυπους εργαζόμενους τον Ιανουάριο του 2020 πριν από την πανδημία.

Ανά κλάδο, ο όμιλος παρατήρησε ότι οι μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο του 2022 ήταν στη μεταποίηση (κατά 785.000), στη γεωργία και στη δασοκομία (κατά 368.000) και στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο (κατά 333.000). Η μείωση της απασχόλησης στον τομέα της μεταποίησης θα μπορούσε να οφείλεται σε πρόσφατες απολύσεις και προσωρινό κλείσιμο εργοστασίων, ιδίως στην ένδυμα βιομηχανία, ενώ οι απώλειες θέσεων εργασίας στη γεωργία συνδέονται με την καταστροφή που προκαλείται από τον τροπικό κυκλώνα Paeng. Η μείωση της απασχόλησης στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα απολύσεων εν μέσω της μείωσης των διαδικτυακών πωλήσεων, όπως η πρόσφατη μείωση του Shopee υπαλλήλους.

Η IBON είπε ότι η μείωση της απασχόλησης και η αχαλίνωτη ανεπίσημη εργασία σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες τιμές και τα χαμηλά εισοδήματα θα καταστήσουν δύσκολη την ερχόμενη εορταστική περίοδο και το νέο έτος για πολλές φτωχές και ευάλωτες οικογένειες των Φιλιππίνων. Η κυβέρνηση μπορεί να επιλέξει να σταματήσει να υποβαθμίζει την επιδείνωση της κατάστασης των θέσεων εργασίας και να λάβει ουσιαστικά μέτρα για να το αντιμετωπίσει. Μπορεί να ξεκινήσει παρέχοντας άμεσες και ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, χρηματική βοήθεια και επιδοτήσεις για τις μικρές επιχειρήσεις και τους παραγωγικούς τομείς προς την πραγματική οικονομική ανάκαμψη.Schreibe einen Kommentar