Η Μεταβολική Χειρουργική για την Παχυσαρκία δεν είναι γρήγορη λύση — Είναι ένα εργαλείο

4
Η Μεταβολική Χειρουργική για την Παχυσαρκία δεν είναι γρήγορη λύση — Είναι ένα εργαλείο

Η μεταβολική χειρουργική είναι τόσο η ίδια όσο και διαφορετική από πολλές απόψεις από άλλες ιατρικές θεραπείες ή χειρουργικές επεμβάσεις. Ενώ είναι αλήθεια ότι ως χειρουργική επέμβαση θεραπεύει ασθένειες και παρατείνει τη ζωή, είναι επίσης πολύ αλήθεια ότι τα αποτελέσματα εξαρτώνται σημαντικά από το άτομο που λαμβάνει τη θεραπεία.

Εάν το σκεφτείτε για ένα λεπτό, συνειδητοποιείτε ότι αυτό ισχύει για τις περισσότερες άλλες ιατρικές θεραπείες ή χειρουργικές επεμβάσεις. Φανταστείτε το άτομο που παίρνει ένα φάρμακο για την αρτηριακή πίεση ή ένα φάρμακο για τον διαβήτη που δεν κάνει καμία προσπάθεια να ελέγξει την πρόσληψη θερμίδων και υδατανθράκων ή που αρνείται να κόψει το κάπνισμα.

Ομοίως, σκεφτείτε έναν ασθενή που υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης ισχίου που αρνείται να ακολουθήσει τις εντολές του γιατρού ή να κάνει τη φυσικοθεραπεία του. Τα αποτελέσματα, το όφελος της θεραπείας, δεν θα είναι τόσο ευνοϊκά.

Το ίδιο συμβαίνει και με τη μεταβολική χειρουργική. Σήμερα, έχουμε τεράστιες βάσεις δεδομένων από μεγάλα συστήματα υγείας, ακόμη και ολόκληρες χώρες, που δείχνουν αδιαμφισβήτητα τα ισχυρά, ευεργετικά αποτελέσματα της μεταβολικής χειρουργικής.

Άτομα που υποβάλλονται σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση (γνωστός και ως, γαστρεκτομή μανικιών, γαστρική παράκαμψη) ζουν περισσότερο –και μάλιστα σημαντικά– από τους ομολόγους τους που δεν έκαναν την επέμβαση. Αυτό το πλεονέκτημα επιβίωσης, από μόνο του, είναι ένα βαθύ εύρημα που δεν γίνεται αντιληπτό από πολλές ιατρικές θεραπείες.

Οι άνθρωποι έχουν επίσης χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακών προσβολών, νεφρικής ανεπάρκειας, ακόμη και καρκίνου. Έτσι, δεν υπάρχει αμφιβολία για το τεράστιο όφελος για τα άτομα με παχυσαρκία ή διαβήτη τύπου δύο που λαμβάνουν τη θεραπεία μεταβολικής χειρουργικής. Αλλά γιατί δεν λειτουργεί στον ίδιο βαθμό για κάθε άτομο;

Κάποια από τις παραλλαγές έχει να κάνει με την ατομική μας γενετική και βιολογία. Η μεταβολική χειρουργική δρα αλλάζοντας τα ορμονικά επίπεδα βασικών ορμονών που προέρχονται από τους γαστρεντερικούς ιστούς. Με την αλλαγή αυτών των ιστών, τα επίπεδα της ορμόνης αλλάζουν σε πιο ευνοϊκά επίπεδα ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα.

Αυτές οι ορμονικές αλλαγές επαναφέρουν τον μεταβολικό ρυθμό, τα επίπεδα αποθήκευσης λίπους, τα μακροπρόθεσμα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τα σημείο ρύθμισης βάρους σώματος, όλα προς το καλύτερο. Αλλά και το άτομο παίζει ρόλο.

Με αυτόν τον τρόπο, η μεταβολική χειρουργική είναι ένα εργαλείο και όχι μια γρήγορη λύση. Το σωματικό βάρος και η ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα είναι μερικές από τις παραμέτρους του σώματος που επηρεάζονται περισσότερο από τις επιλογές που κάνουμε, τι κάνουμε και τι τρώμε.

Έτσι, είναι λογικό ότι ένα άτομο που μετατοπίζει τις διατροφικές του επιλογές μακριά από τροφές με πολλές θερμίδες και υδατάνθρακες σε πράγματα όπως τα υγιεινά λαχανικά και τα προϊόντα με χαμηλότερους υδατάνθρακες θα έχει πράγματι χαμηλότερο σάκχαρο στο αίμα και κάπως χαμηλότερο σωματικό βάρος.

Ομοίως, ένα άτομο που αρχίζει να βγάζει βόλτα τον σκύλο του 30 λεπτά την ημέρα και σταδιακά φτάνει σε 90 λεπτά περπάτημα επτά ημέρες την εβδομάδα, θα διατηρήσει ένα πιο υγιές σωματικό βάρος μακροπρόθεσμα από το άτομο που μένει στον καναπέ.

Το κατ‘ οίκον μάθημα είναι ότι εάν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο παλεύετε με την παχυσαρκία ή τον διαβήτη τύπου δύο, θα είστε σε θέση να ρίξετε μια αντικειμενική ματιά στην ασφαλέστερη και καλύτερη θεραπεία για τις συνθήκες. Αλλά θα σας εξυπηρετούσε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτή τη θεραπεία – μεταβολική χειρουργική – ως εργαλείο και όχι απλώς ως γρήγορη λύση.

Έχετε δοκιμάσει ποτέ μια γρήγορη λύση για ένα πρόβλημα υγείας; Τι ήταν αυτό? Δούλεψε? Πιστεύετε ότι υπάρχει κάποιο εργαλείο που θα έπρεπε να σκεφτείτε;

Schreibe einen Kommentar