Ισχυρή αγορά εργασίας; Οι άτυποι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης αυξάνονται κατά πάνω από 2 εκατομμύρια – Ίδρυμα IBON – IBON

0
Ισχυρή αγορά εργασίας;  Οι άτυποι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης αυξάνονται κατά πάνω από 2 εκατομμύρια – Ίδρυμα IBON – IBON

Η ερευνητική ομάδα IBON δήλωσε ότι τα τελευταία στοιχεία εργατικού δυναμικού που δείχνουν τεράστιες αυξήσεις σε θέσεις μερικής και άτυπης απασχόλησης διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για ισχυρή αγορά εργασίας και σταθερή οικονομική ανάκαμψη. Η ομάδα είπε ότι η διοίκηση του Marcos Jr πρέπει να δώσει πιο σοβαρή προσοχή στην επιδείνωση της ανεπίσημης απασχόλησης αντί να υποκινεί την οικονομική ανάπτυξη, εάν θέλει να αντιμετωπίσει την κακή κατάσταση των θέσεων εργασίας εκατομμυρίων Φιλιππινέζων.

Αναφερόμενος στα στοιχεία του εργατικού δυναμικού που μόλις δημοσιεύθηκαν τον Νοέμβριο του 2022, ο γραμματέας της Εθνικής Αρχής Οικονομικής και Ανάπτυξης (NEDA) Arsenio Balisacan είπε ότι «η ισχυρή αγορά εργασίας σηματοδοτεί τη σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας μας». Από τον Ιούνιο του 2022, ακριβώς πριν από την ορκωμοσία του Marcos Jr, οι οικονομικοί διευθυντές του διαλαλούν μια ισχυρή ανάκαμψη στις συνθήκες της αγοράς εργασίας και στην οικονομική δραστηριότητα.

Ωστόσο, η IBON είπε ότι η επιμονή της κυβέρνησης σε μια ισχυρή αγορά εργασίας απορρίπτει το πόσο ολοένα και περισσότερες θέσεις εργασίας είναι κακής ποιότητας, αναγκάζοντας πολλούς Φιλιππινέζους να αρκεστούν σε ό,τι δουλειά μπορούν να βρουν μόνο και μόνο για να τα βγάλουν πέρα.

Συγκρίνοντας τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας του Νοεμβρίου 2022 με τον Οκτώβριο του 2022, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,6 εκατομμύρια από 47,1 εκατομμύρια σε 49,7 εκατομμύρια. Αλλά ο αριθμός των ανέργων σχεδόν δεν άλλαξε, μειώθηκε κατά μόλις 65.000 (από 2,24 εκατομμύρια σε 2,18 εκατομμύρια), ενώ ο αριθμός των υποαπασχολούμενων αυξήθηκε σχεδόν κατά μισό εκατομμύριο (από 6,7 εκατομμύρια σε 7,2 εκατομμύρια).

Η IBON τόνισε ότι η ανησυχητική αύξηση των θέσεων μερικής και άτυπης απασχόλησης από μήνα σε μήνα, ακόμη και από τον Ιούνιο του 2022, όταν η νέα διοίκηση ισχυρίστηκε καλύτερες συνθήκες στην αγορά εργασίας, δείχνει ότι η κατάσταση των θέσεων εργασίας επιδεινώνεται.

Ανά ώρες εργασίας, ο αριθμός εκείνων που εργάζονται απλώς με μερική απασχόληση ή λιγότερες από 40 ώρες αυξήθηκε κατά 2,2 εκατομμύρια από 16 εκατομμύρια τον Οκτώβριο του 2022 σε 18,1 εκατομμύρια τον Νοέμβριο του 2022. Αυτό είναι έξι φορές περισσότερο από την αύξηση των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης ή εκείνων που εργάζονται 40 ώρες και πάνω από τις οποίες αυξήθηκαν μόνο σταδιακά κατά 367.000. Όσοι έχουν δουλειά, όχι στη δουλειά, αυξήθηκαν κατά 56.000.

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη όταν συγκρίνουμε τα στοιχεία για την απασχόληση τον Νοέμβριο του 2022 με τον Ιούνιο του 2022. Ο αριθμός των εργαζομένων με μερική απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,5 εκατομμύρια από 15,7 εκατομμύρια, ενώ οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν μόλις κατά 546.000. Όσοι έχουν δουλειά, δεν εργάζονται αυξήθηκαν κατά 98.000.

Εν τω μεταξύ, η εξέταση των δεδομένων για τις θέσεις εργασίας ανά κατηγορία εργαζομένων αποκαλύπτει επίσης την αυξανόμενη άτυπη απασχόληση στην απασχόληση. Από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Νοέμβριο του 2022, σημειώθηκαν σημαντικές αυξήσεις στον αριθμό των οικιακών βοηθών (κατά 142.000), των αυτοαπασχολούμενων (κατά 276.000) και των απλήρωτων οικογενειακών εργαζομένων (κατά 953.000).

Από τον Ιούνιο του 2022 έως τον Νοέμβριο του 2022, σημειώθηκαν επίσης μεγάλες αυξήσεις στον αριθμό των οικιακών βοηθών (κατά 167.000), των αυτοαπασχολούμενων (329.000), των εργοδοτών σε οικογενειακή φάρμα ή επιχείρηση (442.000) και ιδιαίτερα των απλήρωτων οικογενειακών εργαζομένων (634.000 ).

Τον Νοέμβριο του 2022, συνολικά υπήρχαν 21,5 εκατομμύρια άτυποι εργαζόμενοι που αντιστοιχούσαν στο 43,2% του συνόλου των απασχολουμένων. Οι άτυποι εργαζόμενοι περιλαμβάνουν οικιακούς εργάτες (2,1 εκατομμύρια), αυτοαπασχολούμενους (13,4 εκατομμύρια) και εκείνους σε φάρμες ή επιχειρήσεις που λειτουργούν από την οικογένεια (6 εκατομμύρια, στους οποίους περιλαμβάνονται 4,4 εκατομμύρια απλήρωτοι οικογενειακοί εργαζόμενοι). Αυτό δεν περιλαμβάνει ακόμη άτυπους εργαζόμενους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Αυτό είναι ένα τεράστιο 1,7 εκατομμύρια υψηλότερο από τα 19,8 εκατομμύρια άτυπους εργαζόμενους τον Ιούνιο του 2022 και τον Οκτώβριο του 2022.

Η IBON είπε ότι η διοίκηση του Marcos Jr δεν πρέπει να λαμβάνει τα νούμερα για την απασχόληση και την ανάπτυξη στην ονομαστική αξία και να αγνοεί πώς εκατομμύρια Φιλιππινέζοι παλεύουν με την ανεπαρκή και κακής ποιότητας εργασία, ειδικά εν μέσω ραγδαίας αύξησης των τιμών, χαμηλών εισοδημάτων και τσιμπημένης κρατικής υποστήριξης. Αντίθετα, μπορεί να εξασφαλίσει πραγματική οικονομική ανάκαμψη με την κατανομή περισσότερων πόρων για ουσιαστική και αποτελεσματική δράση, όπως επείγουσες και ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, χρηματική βοήθεια και επιδοτήσεις για μικρές επιχειρήσεις και κλάδους παραγωγής.Schreibe einen Kommentar