Ρύπανση
Ενώ το μέγεθος των κρουαζιερόπλοιων είναι άμεσα εμφανές στις αισθήσεις μας, ο αντίκτυπός τους στο τοπικό περιβάλλον δεν μπορεί να φανεί με γυμνό μάτι, αλλά μπορεί να μετρηθεί.
Η πόλη της Βενετίας δεν συμμορφώνεται προς το παρόν με τις οδηγίες της ΕΕ σχετικά με τη θέση και τον αριθμό των κέντρων ελέγχου ποιότητας του αέρα. Θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα κέντρα ελέγχου ποιότητας του αέρα στη Βενετία από αυτά που υπάρχουν σήμερα.
Ωστόσο, τα διαθέσιμα δεδομένα παρέχουν ήδη μια ιδέα για τον αντίκτυπο και τις επιπτώσεις της ρύπανσης που προκαλείται από μεγάλα πλοία.
Ρύπανση υποβάθρου της Βενετίας
Εξετάστε δύο σημαντικά γεγονότα για να κατανοήσετε τη σύγχυση πολλών Βενετών σχετικά με την εξαιρετικά κακή ποιότητα αέρα της Βενετίας:
- Ολόκληρη η επιφάνεια της Βενετίας είναι απροσπέλαστη για τα αυτοκίνητα, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη πεζοδρομημένη πόλη στον κόσμο.
- Η Βενετία είναι ο ηγέτης της Ιταλίας στην οικολογική κινητικότητα λόγω της αναλογίας δημόσιας προς ιδιωτική μεταφορά: πολύ υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ιταλία, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα κάθε ατόμου.
Ωστόσο, η ρύπανση του περιβάλλοντος στον αέρα της Βενετίας είναι υψηλότερη από ό,τι θα έπρεπε. Οι κύριοι συνεισφέροντες είναι τα σκάφη δημόσιας συγκοινωνίας και τα σκάφη περιήγησης γνωστά ως «granturismo»: οι κανονισμοί για τις θαλάσσιες μεταφορές είναι πολύ πιο χαλαροί από εκείνους στην ξηρά!
Πράγματι, οι ναυτιλιακές εταιρείες επιτρέπεται να χρησιμοποιούν καύσιμα χαμηλού κόστους με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο (1.500 φορές την επιτρεπόμενη για χερσαία οχήματα!) και δεν έχουν καμία υποχρέωση να χρησιμοποιούν φίλτρο σωματιδίων. Τα φίλτρα που μειώνουν τις εκπομπές ρύπων κατά 90-99% θα κοστίζουν 5.000 € ανά σκάφος, ποσό που θα μπορούσε να επιστραφεί με λιγότερα από 600 εισιτήρια απλής μετάβασης.
Ο αντίκτυπος των κρουαζιερόπλοιων στην ποιότητα του αέρα στη Βενετία
Σύμφωνα με την ιταλική Γερουσία, […the regional agency for environmental prevention and protection has demonstrated that the cruise ships traffic in Venice is the major responsible for atmospheric pollution…], [… every ship pollutes as much as 14.000 cars, also while being docked. Moreover, an estimation performed by the Veneto Cancer Institute states that “in Venice and Mestre there is a statistically significant excess of lungs cancer compared to the rest of Italy“].
Αυτό είναι απόσπασμα του νόμου ν. 1-00199, που δημοσιεύθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2013 από την Γερουσία της Ιταλικής Δημοκρατίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό αναφέρεται ψιλή σκόνη: η κατάσταση για άλλα ιδιαίτερα ρυπογόνα στοιχεία είναι ακόμη χειρότερη!
Επίσημες μετρήσεις στη Βενετία είναι εκτελούνται στη Sacca Fisola, μια χαμηλοκατοικημένη περιοχή αντίθετα από τον άνεμο του λιμανιού.
Οδηγίες της ΕΕωστόσο, επιβάλετε τουλάχιστον δύο κέντρα παρακολούθησης στην καρδιά κατοικημένων περιοχώνκαι η Βενετία δεν συμμορφώνεται με το νόμο για αυτό το θέμα.
Οι αμφιενταλιστές στράφηκαν προς την περιβαλλοντική οργάνωση NABUνα ζητήσω Μετρήσεις που πρέπει να εκτελεστούν στην καρδιά της πόλης, που είναι κατάντη το λιμάνι: αυτά αξίες αποδείχθηκε ότι 5 με 6 φορές υψηλότερο από τις ήδη ανησυχητικά υψηλές μετρήσεις στη Sacca Fisola.
Η μέτρηση του NABU κατέγραψε τόσο τη ρύπανση υποβάθρου σε διάφορα μέρη της πόλης όσο και την αιχμή ταυτόχρονα με τη διέλευση των κρουαζιερόπλοιων. Το επίπεδο των PM 2,5 μετά το πέρασμα ενός κρουαζιερόπλοιου Nave έφτασε 150 φορές το επίπεδο των PM 2,5 του καθαρού αέρα.
«Ξέρω ότι υπάρχουν κανονισμοί εκεί έξω!», ίσως σκεφτείτε. Ναι, υπάρχουν, αλλά όχι για όλους.
Από την επιβολή του προτύπου Euro V σε 2009το μέγιστο ποσό του τα θεία στα καύσιμα μειώθηκαν προς την 10 ppm ή 0,001%.
Αυτό είναι υπέροχο! Αυτό, ωστόσο, μετράει μόνο για χερσαία οχήματα όπως αυτοκίνητα και φορτηγά.
Το καύσιμο που επιτρέπεται στα πλοία στη θάλασσα μπορεί περιέχουν έως 3,5% θείο: δηλαδή 3.500 περισσότερο θείο από αυτό που επιτρέπεται στα καύσιμα για χερσαία οχήματα.
Ενώ είναι αγκυροβολημένοτα πλοία επιτρέπεται να χρησιμοποιούν καύσιμα με έως και «μόνο» 1,5% θείο, που είναι ακόμα 1.500 φορές πιο ρυπογόνο από τα καύσιμα που χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά.
Τα πλοία καίνε καύσιμα ενώ είναι ελλιμενισμένα στο λιμάνι;
Ναι, το κάνουν, επειδή το λιμάνι της Βενετίας (όπως και τα περισσότερα λιμάνια σε όλο τον κόσμο) δεν μπορεί να παρέχει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για τη διατήρηση των υπηρεσιών και των ανέσεων στα πλοία. Ως εκ τούτου, τα πλοία διατηρούν τις μηχανές τους σε λειτουργία για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.
Ένα κρουαζιερόπλοιο ελλιμενισμένο στη Βενετία διατηρεί τον κινητήρα σε λειτουργία 24 ώρες την ημέρα και καίει ένα καύσιμο που είναι 1.500 (χίλιες πεντακόσιες) φορές πιο ρυπογόνο από τα καύσιμα αυτοκινήτου.
Πολλά έθνη παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, έλλειψη επιβολής νόμων τη χρήση φίλτρων σε κρουαζιερόπλοια. Κατά συνέπεια, πολλά κρουαζιερόπλοια δεν κάνουν χρήση φίλτρων σωματιδίων και καταλυτώνγεγονός που θα μείωνε τις εκπομπές κατά (πάνω από) 90%.
ο το κόστος των φίλτρων, που ονομάζεται πλυντήρια, για ένα μεσαίου μεγέθους κρουαζιερόπλοιο είναι τριγύρω 1 εκατομμύριο €. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το μέσο κόστος ενός κρουαζιερόπλοιου είναι περίπου 350 εκατομμύρια, το κόστος για την αγορά φίλτρων θα αντιπροσώπευε μόλις 0,3% του συνολικού κόστους.
Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για την οποία επέλεξαν οι εταιρείες κρουαζιέρας να μην κάνουν χρήση πλυντηρίων:
- Φίλτρα θα πιάνουν χώρο ότι οι εταιρείες προτιμούν να κάνουν κράτηση για ψυχαγωγία.
- ο οι ισχύοντες νόμοι επιτρέπουν κρουαζερόπλοια να πλησιάσει την ακτή ακόμα και χωρίς φίλτρα αν έχουν «καθαρό» καύσιμο. Ωστόσο, καθαρά καύσιμα στα πλοία, περιέχει έως και 1500 φορές περισσότερο θείο από τα καύσιμα ξηράς κάνει.
Προκειμένου να απαντηθούν οι ανησυχίες των Βενετών σχετικά με τη ρύπανση που προκαλούν τα κρουαζιερόπλοια, εταιρείες έχουν υπογράψει και δημοσιοποιήσει την εθελοντική τους συμφωνία «Γαλάζια Σημαία της Βενετίας».με την υπόσχεση να κάνουν χρήση καυσίμων BTZ όταν πλησιάζετε στη Βενετία. Το καύσιμο BTZ είναι ένα λάδι με λιγότερο από 0,1% θείοπολύ κάτω από την ιταλική εθνική απαίτηση <1,5% όταν βρίσκεστε σε αστικές περιοχές.
Χαιρετίζουμε με ενθουσιασμό μια τέτοια εθελοντική συμφωνία!
Δυστυχώς, παρά τις ανακοινώσεις τους, μετά από έλεγχο από τις λιμενικές αρχές εταιρείες έχουν επιβληθεί πρόστιμο για μη τήρηση καν των εθνικών απαιτήσεων και αντ‘ αυτού χρησιμοποιεί καύσιμο που περιέχει 2,8% θείο (Βενετία, 18/07/2015). Πόσο αξιόπιστο!
Ας κάνουμε αυτές τις τελευταίες πληροφορίες πολύ σαφείς:
- Τα καύσιμα αυτοκινήτου έχουν όριο 0,001%.
- Ο ιταλικός νόμος επιβάλλει όριο 1,5% σε πλοία που βρίσκονται σε απόσταση 12 μιλίων από την ακτή (το όριο αυξάνεται στο 3,5% πέρα από τα 12 μίλια)
- Οι εταιρείες κρουαζιερόπλοιων υποσχέθηκαν να τηρήσουν ένα εθελοντικό όριο 0,1%.
Ωστόσο, κατά την επιθεώρηση, οι εταιρείες διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούν καύσιμα με 2,8% θείο, μια τιμή 2.800 φορές μεγαλύτερη από αυτή που επιτρέπεται για τα αυτοκίνητα και πολύ πάνω από την ιταλική νομοθεσία.