Μετάβαση από το ISCE στο IBDP: Τι πρέπει να γνωρίζετε

2
Μετάβαση από το ISCE στο IBDP: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο ακαδημαϊκός χώρος στην Ινδία έχει αλλάξει δραστικά. Μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις ήταν η εισαγωγή διεθνών προγραμμάτων σπουδών. Αυτό που ξεκίνησε με μόλις 8 σχολεία το 2000, έχει αυξηθεί σε πάνω από 600 σχολεία σήμερα. Αυτό οδήγησε πολλούς μαθητές να στραφούν σε διεθνή προγράμματα σπουδών για τις τάξεις 11 και 12, όπως το International Baccalaureate (IB), μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων του βαθμού 10 στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών του Συμβουλίου των Ινδικών Σχολικών Εξετάσεων Πιστοποιητικών (CISCE). Οι φοιτητές αλλάζουν καθώς πιστεύουν ότι η μελέτη ενός διεθνούς προγράμματος σπουδών θα τους δώσει ένα πλεονέκτημα ενώ υποβάλλουν αίτηση σε πανεπιστήμια του εξωτερικού για προπτυχιακά προγράμματα. Αλλά η αλήθεια είναι ότι τα παγκόσμια πανεπιστήμια αναγνωρίζουν εξίσου τα προγράμματα σπουδών τόσο της Ινδίας όσο και της ΙΒ.

Εάν σκέφτεστε να μετατοπίσετε το παιδί σας στο πρόγραμμα σπουδών IB, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε:

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ CISCE και IB;

Κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων, οι υπεύθυνοι εισδοχής (AOs) αναζητούν φοιτητές που προκαλούν τον εαυτό τους στο πρόγραμμα σπουδών τους, παρουσιάζουν σταθερή ακαδημαϊκή βελτίωση και βρίσκονται στην κορυφή της τάξης τους. Ενώ τα διεθνή πανεπιστήμια αναγνωρίζουν τα ινδικά προγράμματα σπουδών για τις τάξεις 11 και 12, μερικές διαφορές μπορεί να επηρεάσουν την απόφασή σας να μεταβείτε στο πρόγραμμα σπουδών IB στις τάξεις 11 και 12.

1) Στυλ μάθησης:

Το CISCE τείνει να είναι περισσότερο θεωρητικό και εστιάζει στη μάθηση μέσω της πρακτικής και της απομνημόνευσης. Το IB από την άλλη, προσφέρει θέματα που ενσωματώνουν ένα παγκόσμιο πλαίσιο γνώσης. Ενθαρρύνει μια μεθοδολογία αξιολόγησης και μάθησης που βασίζεται σε εφαρμογές, με έργα που προσανατολίζονται στην έρευνα, την έρευνα και τη συγγραφή. Αυτές οι πτυχές είναι παρόμοιες με τις μαθησιακές διαδικασίες που ακολουθούν τα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

2) Επιλογή θέματος:

Όσον αφορά την επιλογή θεμάτων, το πρόγραμμα σπουδών ΙΒ προσφέρει ευελιξία στην επιλογή θεμάτων. Το παιδί σας μπορεί να εξερευνήσει διαφορετικούς κλάδους ταυτόχρονα χωρίς να επιλέξει μια περιοχή εστίασης ή «ροή». Για παράδειγμα, εάν ενδιαφέρονται για την ιατρική, αλλά τους αρέσουν και οι επιχειρήσεις, μπορούν να σπουδάσουν βιολογία, χημεία και διοίκηση επιχειρήσεων για να εξερευνήσουν και τους δύο τομείς σταδιοδρομίας, πριν αποφασίσουν ποιον προτιμούν.

3) Μέγεθος τάξης:

Τα σχολεία CISCE έχουν συνήθως μέγεθος τάξης περίπου 40 μαθητών, ενώ το IBO συνιστά ένα όριο 25 μαθητών ανά τάξη. Τα μικρότερα μεγέθη τάξεων διασφαλίζουν την ατομική προσοχή από τους δασκάλους, κάτι που βοηθά το παιδί σας να δημιουργήσει προσωπικές σχέσεις με τους δασκάλους και να ευδοκιμήσει.

4) Κόστος:

Σε σύγκριση με το CISCE, το πρόγραμμα σπουδών IB είναι πιο ακριβό. Δεδομένου ότι το γυμνάσιο είναι απλώς η αρχή του ακαδημαϊκού ταξιδιού του παιδιού σας, είναι σημαντικό να δείτε εάν ένα σχολείο και πρόγραμμα σπουδών IB ταιριάζει στον προϋπολογισμό της οικογένειάς σας, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη το πρόσθετο κόστος.

5) Μελλοντικά σχέδια:

Εάν το παιδί σας σκοπεύει να συνεχίσει τις σπουδές στην Ινδία μετά τη 12η τάξη, τότε ίσως αξίζει να σκεφτείτε να συνεχίσει στο παραδοσιακό ινδικό πρόγραμμα σπουδών. Ωστόσο, εάν επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση σε διεθνή κολέγια, το πρόγραμμα σπουδών IB μπορεί να ευθυγραμμιστεί περισσότερο με τους μελλοντικούς στόχους του παιδιού σας.

Κατανόηση του Διεθνούς Προγράμματος Διπλώματος Απολυτηρίου (IBDP)

Ωστόσο, πριν λάβετε την απόφαση, είναι επιτακτική ανάγκη να κατανοήσετε το πρόγραμμα σπουδών του IBDP. Το IBDP απαιτεί από το παιδί σας να μελετήσει έξι μαθήματα, βαθμολογημένα σε κλίμακα από το 1 έως το 7 (με το 7 να είναι η υψηλότερη βαθμολογία). Από αυτά τα έξι μαθήματα, τα τρία είναι σε Τυπικό Επίπεδο (SL) και τα άλλα τρία είναι σε Ανώτερο Επίπεδο (HL). Εκτός από τους ακαδημαϊκούς, υπάρχουν τρεις βασικές συνιστώσες, οι οποίες αποτελούν τα τρία τελευταία σημεία. Αυτά περιλαμβάνουν:

  1. Extended Essay (EE) – μια ανεξάρτητη ερευνητική εργασία 4.000 λέξεων
  2. Θεωρία της Γνώσης (TOK) – ένα διεπιστημονικό μάθημα κριτικής σκέψης
  3. CAS – Δημιουργικότητα, Δραστηριότητα και Υπηρεσία

Διαβάστε περισσότερα για το Το πρόγραμμα σπουδών του IBDP εδώ.

Τα επόμενα βήματα

Μόλις εσείς και το παιδί σας αποφασίσετε να μεταβείτε από το CISCE στο IB, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου:

1) Το IB έχει διαφορετική μεθοδολογία μάθησης και αξιολόγησης:

Οι μαθητές θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι μετατοπίζονται από ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δίνει έμφαση στη μάθηση κατά λάθος σε ένα σύστημα που απαιτεί πρακτική σκέψη και εφαρμογή. Ενώ ο υπερβολικά δομημένος πίνακας CISCE έχει προδιαγεγραμμένο αναλυτικό πρόγραμμα, σχολικά βιβλία, βιβλία αναφοράς και οδηγούς, το πρόγραμμα σπουδών IB είναι περισσότερο προσανατολισμένο στην έρευνα και την έρευνα. Όσο πιο γρήγορα το παιδί σας καταλάβει αυτή τη διαφορά, τόσο καλύτερα και πιο γρήγορα θα προσαρμοστεί. Αφιερώστε, λοιπόν, χρόνο διαβάζοντας, ερευνώντας και αναλύοντας κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού διαλείμματος πριν από την έναρξη του εξαμήνου. Επίσης, είναι σημαντικό να αναθεωρήσετε το υλικό προανάγνωσης πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι η μετάβαση του παιδιού σας είναι πιο ομαλή και δεν θα επηρεάσει αρνητικά τους βαθμούς του. Αυτό είναι σημαντικό καθώς οι AO αναζητούν μια σταθερή ανοδική τροχιά κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων για κολέγια. Ωστόσο, μια μικρή βουτιά, στην αρχή, μπορεί συχνά να συμβεί.

2) Αναπτύξτε μια καθημερινή ρουτίνα μελέτης:

Το IB απαιτεί συνεπή δουλειά. Δοκιμάζει έννοιες και την εφαρμογή τους. Γι‘ αυτό είναι απαραίτητη η εις βάθος κατανόηση των εννοιών. Αυτό είναι αδύνατο να γίνει μια εβδομάδα πριν τις εξετάσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο να προσαρμοστούμε σε μια καθημερινή ρουτίνα σπουδών στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους. Συχνά μαθητές από υπόβαθρο CISCE παλεύουν με αυτό το στυλ εκπαίδευσης και βλέπουν πτώση στους βαθμούς. Αλλά η δέσμευση σε ένα πρόγραμμα σπουδών μπορεί να σας βοηθήσει γρήγορα να ξεπεράσετε αυτό το μεταβατικό εμπόδιο.

3) Μοιράστε αποτελεσματικά το χρόνο σας μεταξύ ακαδημαϊκών και βασικών στοιχείων:

Εκτός από το ακαδημαϊκό πρόγραμμα σπουδών, το πρόγραμμα σπουδών IB έχει τρία βασικά στοιχεία, το καθένα αξίζει έναν επιπλέον πόντο. Η σωστή διαχείριση του χρόνου σας μεταξύ των TOK, Extended Essay, CAS και ακαδημαϊκών είναι κρίσιμης σημασίας για την καλή βαθμολογία. Οι μαθητές ενθαρρύνονται να προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες ώρες CAS νωρίτερα στην 11η τάξη και να εργαστούν για τις άλλες δύο απαιτήσεις το νωρίτερο.

Θυμηθείτε, ενώ υποβάλλετε αίτηση για προπτυχιακές σπουδές, τα ανταγωνιστικά κολέγια σε όλο τον κόσμο επιλέγουν καλά στρογγυλεμένους και εξαιρετικά διανοητικούς φοιτητές που έχουν αμφισβητήσει τον εαυτό τους, παρά το πρόγραμμα σπουδών που έχουν σπουδάσει στη 12η τάξη. Μαθητές που έχουν επιλέξει τα πιο αυστηρά μαθήματα, που περνούν χρόνο έξω από την τάξη να εξερευνήσουν τα ενδιαφέροντά τους κάνοντας πρακτική άσκηση, γράφοντας ερευνητικές εργασίες ή δουλεύοντας σε έργα πάθους που ξεχωρίζουν περισσότερο από άλλους.

Οι ακαδημαϊκοί θα παραμένουν πάντα τα πιο σημαντικά κριτήρια, γι‘ αυτό είναι επιτακτική η επιλογή ενός προγράμματος σπουδών που ταιριάζει καλύτερα σε εσάς. Πριν κάνετε τη βάρδια, συλλέξτε πληροφορίες, μιλήστε με άλλους μαθητές, συναντήστε τους δασκάλους του σχολείου και έχετε μια σαφή κατανόηση του τι θα απαιτούνταν από το παιδί σας σε ένα σχολείο IB. Για περαιτέρω καθοδήγηση, επικοινωνήστε μαζί μας.

Schreibe einen Kommentar