Οι 5 καλύτερες τροφές που αυξάνουν τη ροή του αίματος και την κυκλοφορία για την υγεία του εγκεφάλου

1
Οι 5 καλύτερες τροφές που αυξάνουν τη ροή του αίματος και την κυκλοφορία για την υγεία του εγκεφάλου

Η σωστή λειτουργία του εγκεφάλου γίνεται όλο και πιο κρίσιμη με την ηλικία καθώς γινόμαστε ολοένα και πιο ευαίσθητοι σε εγκεφαλικά επεισόδια, τραυματισμούς και άλλες φυσικές αλλαγές. Ευτυχώς, μπορείτε να φάτε πολλά τρόφιμα που αυξάνουν τη ροή του αίματος και βελτιώνουν την κυκλοφορία για βέλτιστη υγεία.

Τα τρόφιμα θεωρούνται από καιρό ως φαρμακευτικά για τον οργανισμό, παρέχοντας τροφή και απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα για τη θεραπεία παθήσεων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το ένα πέμπτο των ατόμων άνω των 65 ετών έχουν μια ήπια γνωστική έκπτωση, που επηρεάζει τη μνήμη, τη λήψη αποφάσεων ή τις ικανότητές τους στη λογική. Σε σοβαρές περιπτώσεις, αυτές οι αλλαγές στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσουν σε άνοια και νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η κατανάλωση τροφών που τονώνουν τον εγκέφαλο και η πραγματοποίηση μερικών αλλαγών στον τρόπο ζωής συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση της ευκρίνειας του μυαλού σας.

(Αυτή η ανάρτηση περιλαμβάνει συνδέσμους συνεργατών για τους οποίους μπορεί να κερδίσω προμήθεια χωρίς επιπλέον κόστος για εσάς, εάν κάνετε μια αγορά)

Οξυγόνο: Ένας κρίσιμος παράγοντας για τη λειτουργία του εγκεφάλου

Η σωστή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας, αλλά μπορεί να αναρωτιέστε πώς να αυξήσετε τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο αμέσως. Η κατανόηση της σχέσης μεταξύ της κυκλοφορίας και της υγείας του εγκεφάλου απαιτεί να εξετάσετε το ρόλο του αέρα.

Κάθε φορά που παίρνετε μια βαθιά αναπνοή, γεμίζετε τα κύτταρα του σώματός σας με οξυγόνο, επιτρέποντας σε ολόκληρο το σύστημά σας να λειτουργεί σωστά. Χωρίς αυτό, το σώμα μας αγωνίζεται να απελευθερώσει την αποθηκευμένη ενέργεια από τα τρόφιμα.

Σε κυτταρικό επίπεδο – όπως όλα τα μέρη του σώματος – ο εγκέφαλος απαιτεί συνεχή παροχή οξυγόνου και επαρκή κυκλοφορία. Το αίμα είναι ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών σε κάθε κύτταρο και ιστό, απομακρύνοντας το διοξείδιο του άνθρακα και τα απόβλητα και προάγοντας τη συνολική σωματική υγεία.

Μπορεί να έχετε ήδη μια ιδέα για το πώς να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος με φυσικό τρόπο. Για παράδειγμα, η άσκηση είναι ένας τρόπος για να αυξήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό και να κάνετε το αίμα να ρέει. Βοηθάει αν πίνετε επίσης πολύ νερό για καλύτερη κυκλοφορία και ενυδάτωση.

Τελικά, ο συνδυασμός τακτικής άσκησης, ενυδάτωσης και καλής διατροφής είναι το κλειδί για τη διατήρηση ενός υγιούς εγκεφάλου.

5 καλύτερες τροφές που αυξάνουν τη ροή του αίματος και βελτιώνουν την κυκλοφορία

Η διατροφή σας έχει τον πιο σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική υγεία και ευεξία σας. Τώρα που καταλάβατε τον ρόλο του οξυγόνου και της κυκλοφορίας στη λειτουργία του εγκεφάλου, θα θέλετε να προσθέσετε αυτές τις πέντε τροφές που αυξάνουν τη ροή του αίματος στη διατροφή σας. Μπορεί ακόμη και να τρώτε ήδη αυτά τα είδη τακτικά, γεγονός που σας βάζει ένα βήμα μπροστά.

1. Σολομός και άλλα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Πολλές μελέτες έχουν επισημάνει τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση σολομού. Γενικά, τα θαλασσινά και άλλα προϊόντα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι μερικές από τις καλύτερες τροφές για τη βελτίωση της κυκλοφορίας και της ροής του αίματος.

Το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) και το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) είναι δύο ωμέγα-3 που βρίσκονται στον σολομό. Πρόσφατα, ιατρικοί ερευνητές αποκάλυψαν τις θετικές επιδράσεις του DHA και του EPA στην αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι α διατροφική αύξηση του DHA υποστήριξε τη μνήμη, τη λεκτική λειτουργία, τη γλώσσα και τις κινητικές δεξιότητες για 30 μήνες. Αν και το EPA είχε μικρότερη επίδραση στη μελέτη, βοήθησε στην ενίσχυση του ρόλου του DHA στην πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης.

Το ψάρι είναι α προτιμώμενη πηγή ωμέγα-3, αλλά δεν αρέσει σε όλους να το τρώνε. Ευτυχώς, μπορείτε επίσης να πάρετε μια υγιεινή δόση ωμέγα-3 από καρύδια, σπόρους chia, σόγια, λιναρόσπορο, γιαούρτι και αυγά.

τροφές που βελτιώνουν την κυκλοφορία-σολωμός και πράσινη σαλάτα

2. Κανέλα

Πασπαλίζοντας κανέλα πάνω από το πλιγούρι βρώμης σας ή ανακατεύοντάς το στον καφέ σας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη γεύση και να σας αφήσει να αισθάνεστε ζεστά εσωτερικά.

Ωστόσο, η κανέλα δεν έχει μόνο καλή γεύση – έχει επίσης πολλά ευεργετικά αποτελέσματα στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς με υπέρταση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση καταπονεί την καρδιά και σχετίζεται με πιο αργή ροή αίματος στον εγκέφαλο. Ειδικά στους ηλικιωμένους, κακή εγκεφαλική κυκλοφορία μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο, γνωστική εξασθένηση, κακή ψυχική υγεία και άνοια.

Τα στοιχεία παραμένουν ασαφή, αλλά μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η κανέλα μειώνει αποτελεσματικά την αρτηριακή πίεση και προάγει την απώλεια βάρους.

3. Μούρα

Θα ανακουφιστείτε όταν μάθετε ότι πιθανότατα τρώτε ήδη πολλές τροφές για να βελτιώσετε την κυκλοφορία και τη ροή του αίματος. Για παράδειγμα, αυτά τα μούρα που απολαμβάνετε να τσιμπολογάτε καθημερινά περιέχουν υγιή αντιοξειδωτικά που είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία του εγκεφάλου.

Το οξειδωτικό στρες προκύπτει από ελεύθερες ρίζες που μπορούν να βλάψουν τον εγκεφαλικό ιστό, να σκοτώσουν τα κύτταρα και να διακόψουν τη λειτουργία των υποδοχέων και των νευροδιαβιβαστών.

Τα αντιοξειδωτικά στα μούρα δρουν ως α άμυνα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες και αρχίζουν να εργάζονται για την επιδιόρθωση των κυττάρων του εγκεφάλου. Το κάνουν αυτό προάγοντας καλύτερη ροή αίματος και απορρόφηση οξυγόνου.

Επιλέξτε μούρα και άλλα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως τα ρόδια, που περιέχουν βαθιά μελάγχρωση. Μπορείτε πάντα να επιλέξετε ένα απογευματινό smoothie για να ανανεώσετε τον εαυτό σας, εάν θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψη μούρων.

Τα μούρα είναι τροφές που αυξάνουν τη ροή του αίματος - μπολ μουσέλι, συμπεριλαμβανομένων φράουλες, βατόμουρα και γκότζι μπέρι

4. Λάχανο και άλλα λαχανικά νιτρικού οξέος

Θυμάστε όταν οι γονείς σας σας είπαν να φάτε τα λαχανικά σας ως παιδί; Ορισμένα λαχανικά μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, γεγονός που βοηθά στην αύξηση της εγκεφαλικής ροής του αίματος.

Το μονοξείδιο του αζώτου είναι μια ένωση που βρίσκεται σε λαχανικά όπως το παντζάρι, το λάχανο, το σπανάκι, το λάχανο και άλλα σκούρα φυλλώδη πράσινα. Οι προσλήψεις νιτρικού οξειδίου βοηθούν στη διατήρηση των αιμοφόρων αγγείων καθαρά και διασφαλίζουν ένα πιο υγιές κυκλοφορικό σύστημα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός καταναλώνει 9-12 γραμμάρια αλάτι την ημέρα — διπλάσια από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα — που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι τα διαιτητικά νιτρικά άλατα και μικρές ποσότητες παντζαριού μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης σε υπερτασικούς ενήλικες.

Η πρώιμη έρευνα εξέτασε αρουραίους αντί για ανθρώπους, αλλά οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένα μείγμα από χυμό παντζαριού και συμπληρώματα νιτρικών αλάτων είχε τελειώσει 100 φορές πιο αποτελεσματικό παρά το κάλιο στην καταπολέμηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης που προκαλείται από το νάτριο.

Τα φυλλώδη πράσινα είναι τροφές που αυξάνουν τη ροή του αίματος στο λάχανο, το χοιρινό και το μήλο

5. Κακάο

Έχετε βρεθεί ποτέ να χαμογελάτε και μόνο με τη σκέψη της σοκολάτας; Χαλαρώστε. Δεν έχετε χάσει το μυαλό σας — και δεν φταίει ο γλυκός σας.

Θα χαρείτε να μάθετε ότι οι ενώσεις που βρίσκονται στη σοκολάτα είναι καλές για την ψυχική σας υγεία και τη γενική ευεξία σας.

Μαύρη σοκολάτα και κακάο περιέχουν ένα αμινοξύ που τονώνει τη διάθεση που ονομάζεται τρυπτοφάνη, μια χημική ουσία που προκαλεί ύπνο με την οποία μπορεί να γνωρίζετε ήδη αν έχετε αποκοιμηθεί ποτέ αφού φάτε γαλοπούλα για την Ημέρα των Ευχαριστιών.

Με ενδιαφέρο, η τρυπτοφάνη προάγει την παραγωγή σεροτονίνης, το οποίο είναι κρίσιμο για τη βελτίωση της διάθεσής σας. Η σεροτονίνη βοηθά στη ρύθμιση των συναισθημάτων σας, στα επίπεδα ύπνου και στρες και στη μείωση των συναισθημάτων κατάθλιψης και άγχους.

Η βελτιωμένη διάθεση και η καλύτερη ποιότητα ύπνου είναι προφανώς σημαντικά, αλλά αν αναρωτιέστε αν η μαύρη σοκολάτα και το κακάο είναι καλές τροφές για τη βελτίωση της κυκλοφορίας και της ροής του αίματος, είστε τυχεροί.

Υψηλές ποσότητες φλαβονοειδών βρίσκονται στη μαύρη σοκολάτα και το κακάο και πολλές μελέτες έχουν συνδέσει επιτυχώς την πρόσληψη φλαβονοειδών με την υγεία του εγκεφάλου.

Για παράδειγμα, προηγούμενη έρευνα έχει αποδείξει ότι τα πλούσια σε φλαβονοειδή προϊόντα χαμηλότερα τον κίνδυνο της άνοιας, βελτιώνουν την απόδοση των εργασιών και μειώνουν τη γνωστική εξασθένηση. Αυτό το κάνουν βοηθώντας στη χαλάρωση των αρτηριακών μυών, που επιτρέπει στα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται για αυξημένη κυκλοφορία.

Περιμένατε έναν καλό λόγο για να φάτε περισσότερη σοκολάτα; Το μέτρο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, αλλά η προσθήκη λίγης μαύρης σοκολάτας στην καθημερινή σας διατροφή είναι απολύτως αποδεκτή.

Περιποιηθείτε τον εαυτό σας με μαύρη σοκολάτα εάν αισθάνεστε πεσμένοι, πρέπει να βελτιώσετε τη συγκέντρωσή σας ή θέλετε να αποκομίσετε τα μακροπρόθεσμα οφέλη της καλύτερης γνωστικής λειτουργίας.

Τρώτε πιο υγιεινές τροφές για να βελτιώσετε την κυκλοφορία και τη ροή του αίματος

Μια δίαιτα για καλή λειτουργία της γνώσης θα πρέπει να επικεντρώνεται σε τροφές που αυξάνουν τη ροή του αίματος και βελτιώνουν την κυκλοφορία. Η επαρκής κυκλοφορία και το οξυγόνο συνεργάζονται για να ενισχύσουν τα κύτταρα και τους ιστούς του εγκεφάλου σας και η διατροφή δεν είναι παρά ένας παράγοντας στην εξίσωση. Η βελτιστοποίηση της συνολικής υγείας σας με καλύτερες επιλογές τρόπου ζωής θα συμβάλει στην αύξηση της κυκλοφορίας και της τόνωσης του εγκεφάλου των τροφίμων, βοηθώντας σας να ζήσετε τη ζωή στο μέγιστο των δυνατοτήτων σας.

Αποποίηση ευθύνης: Αυτό το άρθρο περιέχει συνδέσμους συνεργατών. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάνετε μια αγορά αφού κάνετε κλικ σε έναν από αυτούς τους συνδέσμους προτεινόμενων παρόχων υπηρεσιών, όπως ένας ασφαλιστικός μεσίτης ή ένας ταξιδιωτικός πράκτορας, ενδέχεται να κερδίσω μια προμήθεια – χωρίς επιπλέον κόστος για εσάς. [For my full disclosure, please see my DISCLAIMER page]

Schreibe einen Kommentar