Οι Boomers βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για εθισμό στα οπιοειδή: Δείτε πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας

5
Οι Boomers βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για εθισμό στα οπιοειδή: Δείτε πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας

Αν θέλετε να δείτε εκ των προτέρων το πρόσωπο της ταχύτερα αναπτυσσόμενης ομάδας ανθρώπων που κινδυνεύουν από εθισμό και κατάχρηση οπιοειδών, κοιτάξτε τον καθρέφτη του μπάνιου σας. Αν και μπορεί να είναι παρήγορο να πιστεύουμε ότι ο εθισμός στα ναρκωτικά επηρεάζει κυρίως ανθρώπους που «δεν είναι σαν εμάς», η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική.

Ως boomer γυναίκες, ανήκουμε σε μια ολοένα διευρυνόμενη ομάδα ανθρώπων που παίρνουν παυσίπονα για όλους τους σωστούς λόγους και ακολουθούν τις οδηγίες των γιατρών μας. Το θέμα λοιπόν, είναι ότι μπορεί να βρεθούμε ανίκανοι να σταματήσουμε να τα παίρνουμε ή να υποφέρουμε από φρικτές παρενέργειες.

Αυτά τα οπιοειδή παυσίπονα διατίθενται σε διάφορες μορφές και σκευάσματα. Μερικά από τα πιο κοινά περιλαμβάνουν οξυκωδόνη (όπως το OxyContin), υδροκωδόνη (όπως το Vicodin) και μορφίνη.

Φεντανύλη είναι ένα συνθετικό οπιοειδές που είναι σημαντικά πιο ισχυρό από άλλους τύπους οπιοειδών. Αυτό το φάρμακο είναι εγκεκριμένο για σοβαρή ανακούφιση από τον πόνο, όπως για ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφέρει ότι είναι περίπου 50 έως 100 φορές ισχυρότερο από τη μορφίνη.

Οι συνταγογραφούμενες πωλήσεις οπιοειδών στις ΗΠΑ έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο όπου κάθε ενήλικας Αμερικανός, κυριολεκτικά, μπορεί να έχει ένα μπουκάλι από αυτά τα χάπια στο σπίτι του.

Αυτό που είναι ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι, ενώ έχει σημειωθεί τριπλάσια αύξηση στις συνταγές, οι Αμερικανοί συνολικά δεν αναφέρουν περισσότερο πόνο. Εάν οι άνθρωποι δεν αισθάνονται περισσότερο πόνο, γιατί έχει αυξηθεί η χρήση οπιοειδών;

Ένας μεγάλος λόγος για αυτό είναι η υπερσυνταγογράφηση από καλοπροαίρετους γιατρούς. Ένα άλλο θα μπορούσε να είναι ότι οι ασθενείς που είχαν προηγουμένως εθιστεί αναπτύσσουν στρατηγικές για τη συνέχιση της παροχής τους. Αυτές οι στρατηγικές περιλαμβάνουν τη μετάβαση σε πολλούς γιατρούς και φαρμακεία. Και, μερικές φορές, μπορεί να έχετε κάνει λάθος διάγνωση και να σας έχουν συνταγογραφήσει οπιοειδή όταν δεν τα χρειάζεστε πραγματικά.

Ένα άλλο συγκλονιστικό στατιστικό στοιχείο είναι ότι, σύμφωνα με το CDC, ο αριθμός των θανάτων λόγω κατάχρησης ή κατάχρησης οπιοειδών συνεχίζει να αυξάνεται. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα του πόσο σοβαρό είναι αυτό το πρόβλημα, μεταξύ 1999 και 2014, τα ετήσια ποσοστά θανάτων από οπιοειδή υπερδιπλασιάστηκαν από 6,1 ανά 100.000 σε 14,7 ανά 100.000.

Παρά τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτής της επιδημίας οπιοειδών, το CDC αναφέρει ότι τα ποσοστά θανάτων συνεχίζουν να αυξάνονται. Οι στατιστικές μεταξύ 2010 και 2014 δείχνουν μια σταθερή αύξηση από 38.329 σε 47.055 ετησίως.

Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη την απώλεια ποιότητας ζωής, τα έξοδα και το συναισθηματικό κόστος αυτής της κατάχρησης για τους boomers και τις οικογένειές τους.

Εξετάζοντας πιο προσεκτικά την ομάδα των boomer, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναφέρει ότι περισσότεροι από 6 στους 1.000 ασθενείς Medicare έχουν κάποιο είδος κατάχρησης ή κατάχρησης οπιοειδών. Αντίθετα, μόνο 1 στους 1.000 ασθενείς καλύπτεται από κατάχρηση ή κατάχρηση οπιοειδών ιδιωτικής ασφάλισης.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι το ένα τρίτο των ασθενών με Medicare λαμβάνουν τουλάχιστον μία συνταγή ετησίως για τα οπιοειδή που χρησιμοποιούνται συχνότερα. Αυτά είναι δεδομένα που δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοήσουμε.

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, η πιθανότητα να κάνουμε κατάχρηση οπιοειδών ή να τα παίρνουμε περισσότερο από όσο χρειάζεται, αυξάνεται μετά την τρίτη ημέρα χρήσης και αυξάνεται ραγδαία από εκείνο το σημείο και μετά. Αφήστε το να βυθιστεί – μετά από τρεις μόνο ημέρες λήψης ενός παυσίπονου με οπιοειδή, διατρέχετε υψηλό κίνδυνο κατάχρησης ή εθισμού.

Η αύξηση αυτού του κινδύνου είναι αρκετοί παράγοντες που είναι συγκεκριμένοι για τους boomers. Αυτά περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

#Ενας

Παίρνουμε περισσότερα φάρμακα για περισσότερες ασθένειες ή καταστάσεις από ό,τι οι νεότεροι. Στην πραγματικότητα, αντιπροσωπεύουμε σχεδόν το ένα τρίτο της χρήσης συνταγογραφούμενων φαρμάκων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να κάνουμε λάθη όταν παίρνουμε τα φάρμακά μας, κάτι που μπορεί να μεταφραστεί σε επιβλαβείς αλληλεπιδράσεις με φάρμακα.

#Δύο

Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας μπορεί να αποβάλλει τα φάρμακα πιο αργά. Αυτό σημαίνει ότι τα οπιοειδή και άλλα φάρμακα μπορούν να συσσωρευτούν σε μη ασφαλή επίπεδα στο σώμα μας σχετικά γρήγορα. Ποια μπορεί να είναι μια τυπική δόση για ένα νεότερο άτομο μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη, εθιστική ή ακόμα και θανατηφόρα για εμάς.

#Τρία

Οι Boomers μπορεί να έχουν υψηλότερα ποσοστά πόνου από τους νεότερους. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα να μας συνταγογραφηθούν οπιοειδή, μερικές φορές ακόμα κι όταν δεν τα χρειαζόμαστε πραγματικά. Δυστυχώς, όσο περισσότερα έχουμε και παίρνουμε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος κατάχρησης ή εθισμού.

#Τέσσερα

Ως boomer γυναίκες, έχουμε ακόμη υψηλότερο κίνδυνο κατάχρησης οπιοειδών και εθισμού σε σχέση με τους boomer άνδρες. Ενώ γίνονται ακόμη μελέτες για το γιατί συμβαίνει αυτό, οι αρχικές εξηγήσεις περιλαμβάνουν την προτίμησή μας για λήψη ψυχοδραστικών φαρμάκων για να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε επώδυνα γεγονότα της ζωής, όπως η χηρεία ή η αναγκαστική απομόνωση και η μοναξιά.

Συγκριτικά, οι Boomer άνδρες έχουν μεγαλύτερη τάση να χρησιμοποιούν και να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ ως μηχανισμό αντιμετώπισης.

Υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο να αναπτύξουμε κατάχρηση οπιοειδών ή εθισμό.

Ενημερώστε το γιατρό σας ποια συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα παίρνετε. Ρωτήστε εάν θα υπήρχαν αλληλεπιδράσεις με το οπιοειδή παυσίπονο που σας συνταγογραφείται. Φροντίστε να μάθετε για πιθανές παρενέργειες και πώς να τις διαχειριστείτε καλύτερα.

Όλες οι έρευνες καθιστούν σαφές ότι πρέπει να παίρνετε οποιοδήποτε οπιοειδή παυσίπονο για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Το ιδανικό θα ήταν τρεις ημέρες (το κατώφλι για κατάχρηση και προσθήκη).

Ζητήστε λοιπόν από το γιατρό σας να σας δώσει τη λιγότερη απαραίτητη ποσότητα, χρησιμοποιήστε τα σύμφωνα με τις οδηγίες και μετά προχωρήστε σε μη οπιοειδή παυσίπονα. Φυσικά, εάν παλεύετε με καρκίνο ή άλλη χρόνια ασθένεια, μιλήστε με τον ειδικό διαχείρισης πόνου για συμβουλές και υποστήριξη.

Εκτός από το ότι είναι πιο βολικό, το να πληρώνονται όλα τα φάρμακά σας στο ίδιο φαρμακείο διευκολύνει την παρακολούθηση της χρήσης σας. Επίσης, αυτός είναι ένας απλός τρόπος για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να γνωρίζουν τι και πόσο από αυτό παίρνετε.

Μην αναμιγνύετε μόνοι σας τα παυσίπονά σας ή μην τα παίρνετε με αλκοόλ ή φάρμακα όπως υπνωτικά χάπια, μυοχαλαρωτικά ή ηρεμιστικά. Επίσης, δεν πρέπει να αυξήσετε τη δόση σας εάν αισθάνεστε ότι δεν λειτουργούν. Μιλήστε πρώτα με το γιατρό σας και λάβετε τη σύστασή του.

Θα πρέπει επίσης να μιλήσετε με έναν αρμόδιο γιατρό ή πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τη χρήση μετάλλων ως δεύτερης γραμμής άμυνας (ή ως συμπληρωματικό) στα συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον πόνο.

Το μαγνήσιο, για παράδειγμα, μπορεί να είναι μια τεράστια βοήθεια στη διαχείριση της αντίληψης του πόνου. Έχει αντιερεθιστικά αποτελέσματα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να κρατήσει έναν αισθητηριακό υποδοχέα για τον πόνο από την υπερβολική αντίδραση όταν στέλνει σήματα πόνου στον εγκέφαλο.

Το σπανάκι, οι σπόροι κολοκύθας, το γιαούρτι ή το κεφίρ, τα αμύγδαλα και τα μαύρα φασόλια είναι καλές πηγές μαγνησίου. Ένα άλλο ορυκτό που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ο ψευδάργυρος. Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι μπορεί ακόμη και να βοηθήσει με τη στέρηση οπιοειδών και τον εθισμό.

Λάβετε υπόψη ότι η λήψη οπιοειδών παυσίπονων μπορεί επίσης αφαιρέστε τα ζωτικά θρεπτικά συστατικά από το σώμα σου. Επομένως, φροντίστε να ζητήσετε από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης να ελέγξει τα επίπεδα βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών, εάν πρόκειται να λάβετε αυτά τα φάρμακα για περισσότερες από μερικές ημέρες.

Η καλύτερη προσέγγισή σας είναι να δοκιμάσετε πρώτα μη οπιοειδή παυσίπονα και μη φαρμακολογικές επιλογές και εάν αυτά δεν έχουν αποτέλεσμα, τότε πάρτε τη μικρότερη αποτελεσματική δόση οπιοειδούς παυσίπονου για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Ποια είναι η εμπειρία σας με τη λήψη οπιοειδών παυσίπονων είτε για οξύ είτε για χρόνιο πόνο; Ποια μέτρα έχετε λάβει για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο κατάχρησης ή εθισμού; Εσείς το έχετε βιώσει και πώς το αντιμετωπίσατε; Πες μας για αυτό. Παρακαλώ συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Σημείωση του συντάκτη: Τίποτα σε αυτό το άρθρο δεν πρέπει να θεωρείται ιατρική συμβουλή. Πάντα να συμβουλεύεστε έναν γιατρό πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στη διατροφή, το ιατρικό σας πρόγραμμα ή τη ρουτίνα άσκησης.