Πόνος στην πλάτη: Πώς γίνεται χρόνιο πρόβλημα για τους Baby Boomers

6
Πόνος στην πλάτη: Πώς γίνεται χρόνιο πρόβλημα για τους Baby Boomers

Δεν είστε μόνοι εάν αντιμετωπίζετε πόνο στην πλάτη. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), 7,6 εκατομμύρια ηλικιωμένοι υποφέρουν από προβλήματα στην πλάτη και τη σπονδυλική στήλη. Αυτός είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού των αναπηριών που προκαλούνται από καρδιακά προβλήματα. Είναι αρκετά σημαντικό πρόβλημα που επηρεάζει σοβαρά την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων Baby Boomers.

Λοιπόν, πώς ο πόνος στην πλάτη σας γίνεται χρόνιο, σταθερό ή επίμονο πρόβλημα;

  • Αδύναμοι ή ασυντόνιστοι μύες του πυρήνα
  • Κακή εργονομία ή μηχανική αμαξώματος
  • Νευροπλαστικότητα

Καθώς γερνάμε και το επίπεδο σωματικής μας δραστηριότητας μειώνεται, η δύναμη των μυών μας, συμπεριλαμβανομένων των μυών του πυρήνα ή της σπονδυλικής μας στήλης, μειώνεται επίσης.

Οι αδύναμοι ή ασυντόνιστοι μύες του πυρήνα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους ένοχους πίσω από τον χρόνιο πόνο στην πλάτη.

Αυτοί οι μύες παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση της σωστής στάσης και στην παροχή υποστήριξης στη σπονδυλική στήλη, τους γοφούς και τη λεκάνη.

Ωστόσο, όταν αυτοί οι μύες γίνονται αδύναμοι ή ασυντόνιστα λόγω κακών συνηθειών άσκησης ή τραυματισμού, ολόκληρο το σώμα γίνεται ανισορροπημένο και επιρρεπές σε πόνους στην πλάτη.

Χωρίς έναν ισχυρό και συντονισμένο πυρήνα, το υπόλοιπο σώμα υπόκειται σε αυξημένο στρες και καταπόνηση κάθε φορά που κινούμαστε, κάτι που μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην πλάτη μας με την πάροδο του χρόνου.

Για να αποτρέψετε αυτό και να μειώσετε τον κίνδυνο να εμφανίσετε επίμονο ή χρόνιο πόνο στην πλάτη, είναι σημαντικό να εστιάσετε όχι μόνο στο να χτίσετε ισχυρότερους μυς του πυρήνα αλλά και στο να βεβαιωθείτε ότι αυτοί οι μύες ενεργοποιούνται ή συστέλλονται την κατάλληλη στιγμή.

Στο βιβλίο μου, Ο πόνος στην πλάτη ξεκλειδώθηκε, τονίζω την ανάγκη για ένα συντονισμένο πρόγραμμα άσκησης πλάτης – δεν αφορά μόνο την ενδυνάμωση των μυών του πυρήνα σας. Άλλωστε, πολλοί δυνατοί αθλητές στο bodybuilding υποφέρουν από πόνους στην πλάτη!

Ακόμη πιο σημαντικό από την ενίσχυση του πυρήνα σας είναι να βεβαιωθείτε ότι οι μύες του πυρήνα και της σπονδυλικής στήλης ενεργοποιούνται ή συστέλλονται την κατάλληλη στιγμή!

Το να μάθετε πώς να ενεργοποιείτε τους μυς της σπονδυλικής στήλης και του πυρήνα σας τη σωστή στιγμή θα μπορούσε απλώς να είναι η δεξιότητα που χρειάζεστε για να εμποδίσετε τον πόνο στην πλάτη σας να γίνει επαναλαμβανόμενο ή χρόνιο πρόβλημα.

Η κακή εργονομία και η κακή μηχανική του σώματος έχουν αναγνωριστεί ως σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του πόνου στην πλάτη.

Αυτοί οι δύο παράγοντες αναφέρονται στον τρόπο που τοποθετούμε το σώμα μας ενώ εκτελούμε διάφορες εργασίες, τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι.

Για παράδειγμα, όταν εργαζόμαστε σε ένα γραφείο, μπορεί να σκύβουμε στην καρέκλα μας, λυγίζοντας προς τα εμπρός με κακή στάση. Ή μπορεί να στρίβουμε ή να λυγίζουμε το σώμα μας με τρόπους που καταπονούν τους μαλακούς ιστούς, τους συνδέσμους και τους μύες της πλάτης μας.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και χρόνιο πόνο στην περιοχή του κάτω μέρους της πλάτης.

Η σωστή μηχανική του σώματος και οι συνειδητές συνήθειες φροντίδας της πλάτης ελαχιστοποιούν το περιττό φορτίο και την καταπόνηση που διαφορετικά ασκούμε στην πλάτη μας.

Επιπλέον, συχνά οι άνθρωποι που υποφέρουν από πόνο στην πλάτη χρησιμοποιούν στρατηγικές αντιμετώπισης που επιδεινώνουν μόνο τα συμπτώματά τους, όπως το τέντωμα των μυών τους ή το λάθος κράτημα της αναπνοής τους.

Επομένως, είναι σαφές ότι εστιάζοντας στην καλή εργονομία και μηχανική του σώματος ενώ εκτελούμε όλες τις καθημερινές δραστηριότητες –είτε στη δουλειά είτε αλλού– μπορούμε να βοηθήσουμε στην πρόληψη του πόνου στην πλάτη και στη βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας.

Συχνά, αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος που ο πόνος στην πλάτη γίνεται σταθερό, επίμονο ή χρόνιο πρόβλημα.

Συχνά, αυτή είναι επίσης η πιο ξεχασμένη ή παραμελημένη αιτία στη διαχείριση του χρόνιου πόνου στην πλάτη.

Η νευροπλαστικότητα είναι η ικανότητα του εγκεφάλου να αναδιοργανώνεται δημιουργώντας νέες νευρικές συνδέσεις σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

Αυτή η διαδικασία είναι συνήθως προσαρμοστική, επιτρέποντας στον εγκέφαλο να προσαρμοστεί σε νέες καταστάσεις και να μάθει νέες δεξιότητες. Ωστόσο, η νευροπλαστικότητα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο. Όταν συμβαίνει τραυματισμός ή άλλου είδους βλάβη στο νευρικό σύστημα, ο εγκέφαλος μπορεί να αντισταθμίσει δημιουργώντας νέες συνδέσεις.

Αυτές οι νέες συνδέσεις, ωστόσο, μπορεί να είναι μη φυσιολογικές, προκαλώντας την αποστολή σημάτων πόνου ακόμα κι αν ο αρχικός τραυματισμός έχει ήδη επουλωθεί.

Σε αυτό το άρθρο σχετικά με νευροπλαστικός πόνοςσυζητώ για το τι, γιατί και πώς η νευροπλαστικότητα μπορεί να προκαλέσει επίμονο, επαναλαμβανόμενο ή χρόνιο πόνο στην πλάτη.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου στην πλάτη, αλλά…

Πριν πάρετε αυτό το χάπι για τον πόνο…

Πριν κάνετε την ένεση στην πλάτη σας…

Πριν αποφασίσετε για μια χειρουργική επέμβαση…

Αρχικά, ρίξτε μια ματιά στη βασική αιτία του χρόνιου πόνου στην πλάτη σας.

Το συμμερίζομαι αυτό γιατί, ενώ υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες χρόνιου πόνου στην πλάτη, οι νεογέννητοι είναι ιδιαίτερα σε κίνδυνο να αναπτύξουν την πάθηση λόγω των παραγόντων που ανέφερα παραπάνω.

Εάν ο πόνος στην πλάτη σας έχει γίνει χρόνιο πρόβλημα, εξετάστε αυτούς τους παράγοντες.

Ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσετε έναν ή δύο παράγοντες παραπάνω για να επιτύχετε επιτέλους μια καινοτόμο λύση στα προβλήματα του χρόνιου πόνου στην πλάτη σας.

Εσυ ΠΩΣ ΕΙΣΑΙ? Ποιες στρατηγικές βρήκατε που λειτούργησαν καλύτερα για να εμποδίσουν τον πόνο στην πλάτη σας να γίνει χρόνιο πρόβλημα;