Πώς να ζήσετε μια ενεργή, υγιή ζωή με την οστεοπόρωση

4
Πώς να ζήσετε μια ενεργή, υγιή ζωή με την οστεοπόρωση

Γνώρισα την Joanna Brown πέρυσι, λίγες μέρες αφότου διαγνώστηκα με οστεοπόρωση. Σοκαρίστηκα από τα νέα και έψαχνα για υποστήριξη και πληροφορίες. Ήξερα ενστικτωδώς ότι θα χρειαζόμουν καθοδήγηση σχετικά με το πώς να κινούμαι, να εργάζομαι και να ασκούμαι με ασφάλεια καθώς ταξινομούσα τις διαθέσιμες επιλογές θεραπείας. Έτσι, απευθύνθηκα σε φίλους και συνεργάτες για συμβουλές.

Η Joanna συνέστησε ανεπιφύλακτα από έναν έμπιστο φίλο και τοπικό εκπαιδευτή γιόγκα, έτσι την προσέλαβα για αρκετές συνεδρίες δυναμικής του σώματος για να με βοηθήσει να προσγειωθώ. Όχι μόνο μου έδωσε μια καλύτερη κατανόηση του πώς λειτουργεί το σώμα μου, αλλά μου έδωσε τεχνικές και συμβουλές για την πρόληψη των καταγμάτων και την οικοδόμηση μιας ισχυρής δομής σώματος για να με μεταφέρει στο μέλλον μου.

Τώρα που η σκόνη έχει καθίσει για μένα, αποφάσισα να της πάρω συνέντευξη για αυτό το άρθρο ως ο τρόπος μου να μοιραστώ ό,τι μου έφερε άνεση και αυτοπεποίθηση, με την ελπίδα ότι θα κάνει το ίδιο και για άλλες γυναίκες στην ίδια κατάσταση.

Η οστεοπόρωση είναι διαδεδομένη παγκοσμίως, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Σύμφωνα με το Journal of Orthopedic Surgery and Research, το 23,1% των γυναικών παγκοσμίως και το 11,7% των ανδρών έχουν οστεοπόρωση. Αυτός είναι ένας δραματικός αριθμός, ο οποίος καθώς ο πληθυσμός γερνάει και ο μέσος όρος ζωής αυξάνεται θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Έτσι, είναι καθησυχαστικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν επαγγελματίες, όπως η Joanna, που ανταποκρίνονται στην ανάγκη. Με σχεδόν 40 χρόνια ως φυσιοθεραπεύτρια και μια δεκαετία ως εκπαιδεύτρια γιόγκα, η Joanna έμαθε ότι είχε οστεοπόρωση. Μια αξιοσημείωτη σύμπτωση αφού είχε αποφασίσει αρκετά χρόνια πριν να ειδικευτεί στη θεραπεία, εκπαίδευση και υποστήριξη γυναικών με οστεοπόρωση.

Θεωρεί την απόφαση ότι παρακολούθησε πρόσφατα, ως μέρος της αφοσίωσής της στη συνεχιζόμενη επαγγελματική της εκπαίδευση, ένα σεμινάριο που προσφέρθηκε από τη Sara Meeks, PT, αναγνωρισμένη εμπειρογνώμονα στον τομέα.

Αφού άκουσε τι είχε να πει ο Μικς, η Τζοάνα ήξερε ότι είχε βρει την κλήση της. Από τότε, έχει επιμεληθεί ένα δικό της πρόγραμμα που συνδυάζει τις συμβουλές και τις τεχνικές άλλων επαγγελματιών για να ταιριάζει στις ανάγκες εκείνων με τους οποίους συνεργάζεται.

Κάθισα με την Ιωάννα για να μιλήσουμε για τα βήματα που μπορεί να κάνει μια γυναίκα, αφού διαγνωστεί, για να ενσωματώσει ασφαλείς και υγιεινές πρακτικές στην καθημερινότητά της.

Ξεκίνησε με μερικά βασικά σημεία ως θεμελιώδη:

Το Forward Flection είναι ένα No-No

Αποφύγετε και ελαχιστοποιήστε την κάμψη προς τα εμπρός, συμπεριλαμβανομένης της συνδυασμένης κίνησης συστροφής και κάμψης προς τα εμπρός. Η κάμψη προς τα εμπρός είναι η στρογγυλοποίηση της σπονδυλικής στήλης που προκαλεί πίεση τύπου σφήνας στο μπροστινό μέρος των σπονδύλων, αυξάνοντας τον κίνδυνο συμπιεστικών καταγμάτων σε εξασθενημένα οστά. Η Joanna συνιστά να αρθρώνεστε πάντα στους γοφούς.

Αποφύγετε τις μεγάλες περιόδους καθίσματος

Το να κάθεσαι είναι το νέο κάπνισμα. Η κατάλληλη σωματική άσκηση και κίνηση είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός δυνατού και υγιούς σώματος και πρέπει να διατηρούνται μετά τη διάγνωση. Υπάρχουν πολλοί ασφαλείς τρόποι για να συνεχίσετε να είστε ενεργοί.

Κάθισμα εναντίον ξαπλώματος για ξεκούραση

Μην κάθεστε όταν πονάει η πλάτη σας ή χρειάζεται να ξεκουραστείτε – ξαπλώστε. Είναι σημαντικό να ξεφορτώσετε τη σπονδυλική στήλη για να μειώσετε την πίεση και την ενόχληση. Το κάθισμα προκαλεί μεγαλύτερη συμπίεση της σπονδυλικής στήλης από οποιαδήποτε άλλη θέση.

Η Joanna συνιστά τη θέση 90/90, ξαπλωμένη ανάσκελα με ένα μικρό μαξιλάρι να στηρίζει τον λαιμό σου, με τα γόνατα λυγισμένα σε γωνία 90 μοιρών και τα πόδια και τα πόδια να ακουμπούν σε μια καρέκλα ή καναπέ. Αυτή η θέση είναι καλύτερη για να ξεφορτωθεί η πίεση που μπορεί να προκαλεί πόνο.

Ελέγξτε τη στάση σας

Κάντε συχνά διορθώσεις στάσης. «Σταθείτε ψηλά» και φανταστείτε ότι είστε δύο ίντσες ψηλότεροι από όσο νομίζετε ότι είστε, φανταστείτε ότι δημιουργείτε χώρο ανάμεσα σε κάθε σπόνδυλο. Προσπαθήστε να επιμηκύνετε την περιοχή μεταξύ του θώρακα και της λεκάνης. Η Joanna έχει τεκμηριώσει ότι μετά από αυτή την άσκηση κερδίζει πραγματικά ύψος.

Ελέγξτε τη στάση του περπατήματος σας

Όταν περπατάτε, «οδηγήστε με την καρδιά» και στέκεστε ανάστημα, όχι με το κεφάλι κάτω.

Κάντε ασκήσεις ισορροπίας

Συμπεριλάβετε ασκήσεις ισορροπίας στη ρουτίνα της φυσικής σας κατάστασης. Η βελτιωμένη ισορροπία και η διατήρηση της καλής ισορροπίας είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή πτώσεων και του κινδύνου καταγμάτων.

Μην:

 • Μην σκύβετε για να δέσετε παπούτσια. Καθίστε και φέρτε το πόδι σας επάνω σε ένα σκαμπό ή τραπέζι.
 • Μην ασχολείστε με ασκήσεις υψηλής πρόσκρουσης, όπως το σχοινάκι.
 • Μην φτάσετε ή στρίψετε τον κορμό σας. πλησιάστε πιο κοντά σε αυτό που θέλετε και κάντε οκλαδόν.
 • Μην κάνετε sit-ups, crunches ή ίσιες ανασηκώσεις ποδιών.
 • Μην λυγίζετε από τη μέση, απλώνετε τα πόδια σας και μην αρθρώνετε στη μέση ή χρησιμοποιείτε τη θέση lunge.

Κάνω:

 • Μεντεσέ στους γοφούς, όχι στη μέση, για να προστατεύσετε τη μέση και τη μέση.
 • Χρησιμοποιήστε τη θέση λάγκου για να εκτελέσετε δραστηριότητες όπως το βούρτσισμα των δοντιών σας αντί να σκύβετε προς τα εμπρός.
 • Αναδιοργανώστε τα ράφια και τα συρτάρια σας στην κουζίνα, το υπνοδωμάτιο και το μπάνιο σας για εύκολη πρόσβαση σε αντικείμενα που χρησιμοποιείτε συχνά.
 • Χρησιμοποιήστε καλή μηχανική του σώματος σε όλα τα πράγματα.
 • Ασκηθείτε και τεντώστε τα δάχτυλα των ποδιών και των ποδιών σας για να διατηρήσετε την ευλυγισία για να βελτιώσετε την ισορροπία.
 • Ενσωματώστε την εργασία της αναπνοής στην άσκηση ή τη γιόγκα σας.
 • Κάντε συχνά διαλείμματα και ξεφορτώστε την πλάτη σας στη θέση 90/90 και τεντώστε την περιοχή μεταξύ της λεκάνης και των ώμων όπως περιγράφηκε προηγουμένως.

Στη συνέντευξή μας, η Ιωάννα τόνισε επίσης τη σημασία της πρόληψης της πτώσης. Τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις συνέπειες μιας πτώσης που οδηγεί σε κάταγμα είναι ανησυχητικά, επομένως είναι κρίσιμο να αποφευχθεί εξαρχής. Ακολουθούν μερικά πρακτικά βήματα που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε ασφαλείς:

 • Αφαιρέστε ή κολλήστε με ταινία όλα τα χαλαρά χαλιά ή χαλιά περιοχής.
 • Στερεώστε τα ηλεκτρικά καλώδια στην περίμετρο του δωματίου.
 • Κρατήστε τους διαδρόμους μακριά από ακαταστασία.
 • Το λουρί εκπαιδεύει το κατοικίδιό σας, ώστε να μην αγχώνει την πλάτη σας στις βόλτες.
 • Παρακολουθήστε τη φαρμακευτική αγωγή για να αποφύγετε τη ζάλη και τη διαταραχή της ισορροπίας.
 • Αποφύγετε καταστάσεις όπου μπορεί να πέσετε, προσέχοντας ιδιαίτερα τις παγωμένες και υγρές επιφάνειες.
 • Φοράτε κατάλληλα υποδήματα για τις καιρικές συνθήκες.
 • Καθαρίστε τη διαδρομή από το κρεβάτι σας στο μπάνιο.
 • Εγκαταστήστε νυχτερινό φωτισμό σε μονοπάτια.
 • Φορέστε καλά εφαρμοστές, κατάλληλες παντόφλες τη νύχτα.
 • Μείνετε μακριά από τις σκάλες, ζητήστε βοήθεια ή αποθηκεύστε αντικείμενα σε κοντινή απόσταση.

Η συμμετοχή ενός επαγγελματία θεραπευτή ή εκπαιδευτή είναι πάντα χρήσιμη. Υπάρχει όμως και μια πληθώρα πολύτιμων πληροφοριών στο διαδίκτυο. Εδώ είναι μια λίστα που συνέταξε η Joanna για τους πελάτες της.

Προτεινόμενα βιβλία:

Γιόγκα για την οστεοπόρωση από την Ellen Saltonstall και τη Loren Fishman

Χαλαρώστε στη γιόγκα – Βρίσκοντας ευκολία στο σώμα και στο μυαλό από την Carol Krucoff και την Kimberly Carson

Stand Tall – Οδηγός κάθε γυναίκας για την πρόληψη και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης του Morris Notelovitz

Διαδικτυακός πόρος:

Οστεοπόρωση – Υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε. Συνέντευξη με τη Σάρα Μικς

Ελπίζω αυτό να σας προσφέρει μια αίσθηση αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας. Το να διαγνωστεί κανείς με μια πάθηση όπως η οστεοπόρωση μπορεί να είναι ανησυχητικό, αλλά με πληροφορίες, εκπαίδευση και υποστήριξη μπορούμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τη ζωή και να παραμένουμε υγιείς για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Έχετε διαγνωστεί με Οστεοπόρωση; Πώς σας επηρέασε αυτή η διάγνωση; Απευθυνθήκατε σε κάποιον ειδικό για να σας υποστηρίξει στην καλύτερη θεραπεία;