Ρωτήστε τους ειδικούς: Οι αθλητές υψηλής λειτουργικότητας δεν πρέπει να αγνοούν τα συμπτώματα

0
Ρωτήστε τους ειδικούς: Οι αθλητές υψηλής λειτουργικότητας δεν πρέπει να αγνοούν τα συμπτώματα

Οι σοβαροί αθλητές μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ορισμένων αγγειακών παθήσεων λόγω του στρες από την εντατική προπόνηση ή τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών σε αθλήματα όπως το τένις ή το μπέιζμπολ.

Στο The Vascular Institute at Regional One Health, μια εξειδικευμένη ομάδα μπορεί να βοηθήσει με αυτές και πολλές άλλες αγγειακές παθήσεις μέσω φαρμακευτικής αγωγής και ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής.

Ενθαρρύνουν τους αθλητές να προσέχουν το σώμα τους και να λαμβάνουν σοβαρά συμπτώματα όπως πόνο, κράμπες και μούδιασμα στα άκρα.

Πολλοί άνθρωποι συνδέουν την αγγειακή νόσο με παράγοντες κινδύνου όπως η γήρανση, η έλλειψη άσκησης ή η παχυσαρκία.

Ωστόσο, οι νέοι αθλητές υψηλής λειτουργικότητας μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο ορισμένων αγγειακών διαταραχών. Ένας αγγειοχειρουργός μπορεί να λάβει βοήθεια για να τους επαναφέρει στην κορυφαία απόδοση.

Η Δρ Έρικα Μίτσελ, ιατρική διευθύντρια του The Vascular Institute στο Regional One Health, είπε: «Αντιμετωπίζουμε μια ποικιλία παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων που επηρεάζουν νεαρά, δραστήρια άτομα. Χρησιμοποιούμε τη λιγότερο επεμβατική θεραπεία, ώστε οι ασθενείς να έχουν ευκολότερη ανάρρωση και να συνεχίσουν γρήγορα την κανονική τους δραστηριότητα».

Η Δρ Erica Mitchell, ιατρική διευθύντρια του The Vascular Institute, μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να επιστρέψουν στη δράση. «Αντιμετωπίζουμε μια ποικιλία καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων που επηρεάζουν νεαρά, ενεργά άτομα. Χρησιμοποιούμε τη λιγότερο επεμβατική θεραπεία, ώστε οι ασθενείς να έχουν ευκολότερη ανάρρωση και να συνεχίσουν γρήγορα την κανονική τους δραστηριότητα».

Στο The Vascular Institute, η ομάδα του Dr. Mitchell περιλαμβάνει τον Dr. Elianne Rojas και τον Dr. Maunil Bhatt, τη νοσοκόμα Alicia Farris και τη βοηθό ιατρού Kelly Kriklava. Ως ακαδημαϊκή πρακτική που συνδέεται με το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τενεσί, θεραπεύουν ένα πλήρες φάσμα αγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων αρκετών αθλητών που πρέπει να κρατούν στο ραντάρ τους.

Σύνδρομο παγίδευσης ιγνυακής αρτηρίας

Το PAES εμφανίζεται όταν ο μυς της γάμπας πιέζει την αρτηρία πίσω από το γόνατο, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος στο κάτω πόδι και το πόδι. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, μυρμήγκιασμα, πρήξιμο ή μούδιασμα στη γάμπα και κρύα πόδια μετά την άσκηση.

«Μπορεί να συνδεθεί με έντονη δραστηριότητα και συνήθως εμφανίζεται στα τέλη της εφηβείας ή στα 20», είπε ο Δρ Μίτσελ. «Δρομείς, ποδηλάτες και αθλητές που κάνουν προπόνηση υψηλής έντασης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο».

Η χειρουργική επέμβαση είναι η καλύτερη θεραπεία: «Μπορούμε να απελευθερώσουμε τον μυ μέσω μιας μικρής τομής, δίνοντας στην αρτηρία περισσότερο χώρο. Οι ασθενείς συνήθως επιστρέφουν στην κανονική τους δραστηριότητα χωρίς άλλα συμπτώματα».

Σύνδρομο θωρακικής εξόδου

Οι διαταραχές TOS συμβαίνουν όταν τα αιμοφόρα αγγεία ή τα νεύρα μεταξύ του λαιμού και της μασχάλης συμπιέζονται, προκαλώντας πόνο στον ώμο, πόνο στον αυχένα και μούδιασμα στα δάχτυλα.

«Πρόκειται για διαταραχές επαναλαμβανόμενης χρήσης, επομένως τις βλέπουμε σε αθλήματα όπου οι αθλητές κάνουν τις ίδιες κινήσεις των χεριών ξανά και ξανά, όπως το τένις, το κολύμπι, το μπάσκετ και το μπέιζμπολ», είπε ο Δρ Μίτσελ.

Μερικοί ασθενείς αναρρώνουν μέσω φυσικοθεραπείας, ενώ άλλοι χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση. Με την έγκαιρη θεραπεία, οι ασθενείς συνήθως επιστρέφουν στον ανταγωνισμό.

Φλεβική Ανεπάρκεια

Ο πόνος, οι κράμπες ή το μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια μπορεί να είναι σημάδι αγγειακής πάθησης. Η επίπονη προπόνηση και οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις που σχετίζονται με ορισμένα αθλήματα μπορούν να ασκήσουν πίεση στο σώμα που αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων αγγειακών διαταραχών.

Στη Φλεβική Ανεπάρκεια, οι φλέβες στα πόδια αγωνίζονται να στείλουν αίμα στην καρδιά. Η έντονη προπόνηση σε τρέξιμο αποστάσεων, ποδηλασία, τένις και άρση βαρών μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βάρος, σφύξεις, πρήξιμο και κράμπες στα πόδια. Μερικές φορές το δέρμα στον αστράγαλο φαίνεται κόκκινο, κίτρινο ή καφέ.

Ενώ τα ρούχα συμπίεσης, η ανύψωση του ποδιού σας και οι κρέμες στεροειδών μπορούν να βοηθήσουν, η καλύτερη λύση είναι η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση. Ο Δρ Μίτσελ είπε ότι ορισμένες διαδικασίες δεν απαιτούν καν τομή.

Ενδοίνωση της εξωτερικής λαγόνιας αρτηρίας

Ο πόνος και η αδυναμία στα πόδια μπορεί επίσης να προκληθούν από ασυνήθιστες οντότητες όπως το EIAE, γνωστό και ως «λαγόνιο σύνδρομο ποδηλατών». Αρχικά περιγράφηκε ως αιτία πόνου στο κάτω πόδι σε επαγγελματίες ποδηλάτες, το EIAC επηρεάζει επίσης δρομείς, τενίστες, κωπηλάτες, ποδοσφαιριστές και άλλους αθλητές.

Οι αρτηρίες στην κοιλιά και τη βουβωνική χώρα γίνονται προοδευτικά ουλές και ινώδεις λόγω επαναλαμβανόμενης κάμψης, προκαλώντας στένωση ή συστροφή που προκαλεί πόνο στα πόδια κατά την άσκηση. Η EIAC συχνά διαγιγνώσκεται εσφαλμένα και μπορεί να οφείλεται σε νευρολογικά ή μυοσκελετικά αίτια.

Πολλές χειρουργικές επεμβάσεις είναι διαθέσιμες και η ομάδα του Dr. Mitchell προσδιορίζει την καλύτερη επιλογή με βάση τον συγκεκριμένο τραυματισμό και τους μακροπρόθεσμους στόχους του αθλητή.

Ακούστε το σώμα σας

Ο Δρ Μίτσελ προτρέπει τους αθλητές να μην αγνοούν τα συμπτώματα: «Εάν εμφανίσετε αγγειακά συμπτώματα, μπορεί να χρειαστείτε έναν αγγειολόγο. Μπορούμε να παρέχουμε θεραπείες για να εξασφαλίσουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα και προσφέρουμε μια εξατομικευμένη προσέγγιση που περιλαμβάνει τη συμμετοχή σας στις αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα σας.»

Μάθετε περισσότερα στο www.regionalonehealth.org/vascular-institute/

Schreibe einen Kommentar