Τα 5 μυστικά μηνύματα του πόνου στα πόδια μετά τα 60

4
Τα 5 μυστικά μηνύματα του πόνου στα πόδια μετά τα 60

Νιώθετε ότι τα σκυλιά σας σας γαβγίζουν όλο και περισσότερο όσο μεγαλώνετε; Δεν είσαι μόνος. Σχεδόν το 90% των ηλικιωμένων ενηλίκων αναφέρει ότι βιώνει κάποιο είδος πόνου στα πόδια σύμφωνα με Διεθνές Συμβούλιο για την Ενεργή Γήρανση.

Καθώς οι περισσότεροι ενήλικες φτάνουν περίπου τα 115.000 μίλια που έχουν περπατήσει στη διάρκεια της ζωής τους, τα πόδια σας χτυπιούνται με τα χρόνια και αυτό γίνεται όλο και πιο αισθητό όσο μεγαλώνετε. Εάν ο οξύς ή χρόνιος πόνος στα πόδια σας κάνει να αποφεύγετε τη δραστηριότητα ή να κατευθύνεστε προς το ντουλάπι φαρμάκων καθημερινά, ίσως να θέλετε να δώσετε προσοχή σε αυτό που προσπαθούν να σας πουν τα πόδια σας.

Γνωρίζατε ότι τρεις στους τέσσερις ηλικιωμένους φορούν παπούτσια που είναι πολύ μικρά για τα πόδια τους; Όχι μόνο τα πόδια φαρδαίνουν φυσικά καθώς μεγαλώνετε, αλλά αρχίζετε επίσης να χάνετε την αίσθηση στα πόδια σας καθώς περνούν οι δεκαετίες, μειώνοντας την επίγνωσή σας για το πόσο σφιχτή εφαρμογή έχει πραγματικά το παπούτσι σας.

Ειδικά σε ηλικία άνω των 60 ετών, είναι σημαντικό να έχετε το σωστό μέγεθος του ποδιού σας από έναν ειδικό σε ένα κατάστημα υποδημάτων για να μάθετε εάν επενδύετε σε παπούτσια σωστού μεγέθους. Τα κατάλληλα παπούτσια που υποστηρίζουν τις κινήσεις του αστραγάλου και των ποδιών σας παίζουν βασικό ρόλο στην πρόληψη των πτώσεων και στην προώθηση της συνεχούς άσκησης καθώς γερνάτε.

Μιλώντας για παπούτσια, μια ολόκληρη ζωή φορώντας τακούνια (από τα βασικά παπούτσια μέχρι τα παπούτσια φόρεμα 3 ιντσών που φορέσατε για όλους τους γάμους της οικογένειάς σας) έχει κάνει τα πόδια σας πιο ευαίσθητα σε παραμορφώσεις όπως κότσι και σφυροδάχτυλα, καθώς και προβλήματα στο τόξο και νύχια που έχουν μπει προς τα μέσα.

Τα ψηλοτάκουνα είναι φυσικά άβολα, αλλά η μηχανική του σώματος της ώθησης των δακτύλων σας σε ένα στενό σημείο έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη πίεση στο μπροστινό μέρος του ποδιού σας και πρόσθετη πίεση στους τένοντες και τους μύες που περιβάλλουν το πόδι και τους αστραγάλους σας. Αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει ασθένειες όπως τενοντίτιδα, κατάγματα από στρες και τσιμπημένα νεύρα. Ωχ!

Επώδυνες παθήσεις των ποδιών όπως η μεταταρσαλγία, η οποία είναι η φθορά του φυσικού σας μαξιλαριού στην μπάλα του ποδιού σας –συχνά από τη χρήση τακουνιών– και η πελματιαία απονευρωσίτιδα, η οποία είναι η φλεγμονή και η καταπόνηση του ιστού που διατρέχει το κάτω μέρος του ποδιού σας (περισσότερα κοινό μεταξύ αθλητών και δρομέων), μπορεί να υποβοηθηθεί από ένα ορθωτικό ένθετο.

Τα ορθωτικά ένθετα είναι ανθεκτικά μαξιλαράκια σε σχήμα ποδιού που μπορούν να τοποθετηθούν μέσα στο παπούτσι σας για να προσφέρουν αντικραδασμική προστασία, στήριξη της καμάρας, σταθεροποίηση αστραγάλου και ανακούφιση από τον πόνο. Τα μη συνταγογραφούμενα ορθωτικά ένθετα μπορούν να αγοραστούν στο διαδίκτυο, στα περισσότερα φαρμακεία και σε ορισμένα παντοπωλεία. Ενώ προσαρμοσμένα ορθωτικά κοστίζουν περισσότερα χρήματα συνήθως, χρειάζονται μόνο εάν το απαιτήσει ένας ποδίατρος ή άλλος ιατρός.

Οι μυϊκές κράμπες στα πόδια, από τα δάχτυλα των ποδιών που μπλοκάρουν μέχρι τον πόνο που διαπερνά την καμάρα σας, μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας ανισορροπίας στους βασικούς ηλεκτρολύτες σας. Μέταλλα όπως το κάλιο και το μαγνήσιο, τα οποία καταναλώνετε φυσικά μέσω μιας υγιεινής διατροφής, χρησιμεύουν ως διαιτητές των ηλεκτρικών σημάτων που στέλνονται μέσω του σώματός σας για να ελέγξουν, εν μέρει, τη συστολή των μυών.

Εάν οι ηλεκτρολύτες σας είναι χαμηλοί, μπορεί να παρατηρήσετε μυϊκές κράμπες και σπαστικότητα (σφιχτές, δύσκαμπτες ή ανεξέλεγκτες μυϊκές συσπάσεις). Αυξήστε την πρόσληψη ηλεκτρολυτών σας με τροφές πλούσιες σε μέταλλα όπως μπανάνες, σπανάκι, φασόλια και αβοκάντο και μιλήστε με το γιατρό σας για τον έλεγχο των επιπέδων ηλεκτρολυτών με μια απλή εξέταση αίματος. Μπορεί να συνιστάται ένα ημερήσιο συμπλήρωμα.

Eeek, η επίφοβη συζήτηση για την κινητικότητα! Μην στεναχωριέσαι. Τα βοηθήματα κινητικότητας δεν είναι τα δυσκίνητα εργαλεία που μειώνουν τη ζωή που μερικές φορές τα κάνουμε. Τα βοηθήματα κινητικότητας μπορεί να είναι ενδυναμωτικές, βοηθητικές συσκευές που βοηθούν στην προώθηση της δραστηριότητας και παρέχουν υποστήριξη και ανακούφιση από τον πόνο.

Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στο πόδι και στα πόδια ειδικά μετά από περπάτημα ή όρθια στάση για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, ένα ταξίδι στον γιατρό για να μιλήσετε για την επέκταση της κινητικότητάς σας και την αντιμετώπιση του πόνου στα πόδια σας είναι μια καλή ιδέα.

Με το ένα τέταρτο των οστών του σώματός σας να βρίσκεται στα δικά σας πόδια, η φροντίδα των ποδιών παίζει σημαντικό ρόλο στη γήρανση. Εκτός από το να βλέπετε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για τον πόνο στα πόδια σας, η τακτική φροντίδα των ποδιών σας πρέπει να είναι στο καθημερινό σας ραντάρ.

Το σχολαστικό πλύσιμο και το στέγνωμα των ποδιών κάθε βράδυ, το τρίψιμο με λοσιόν πάνω τους για να διατηρήσετε το δέρμα δυνατό και ενυδατωμένο, ακόμη και η άσκησή τους για να τεντώσετε τους μύες και να ενισχύσετε την κυκλοφορία του αίματος είναι απλά, αποτελεσματικά σημεία για να ξεκινήσετε.

Έχετε επηρεαστεί από πόνους στα πόδια; Ποια βήματα έχετε κάνει για να ανακουφίσετε τον πόνο; Αν ναι, ποιο είναι το αγαπημένο σας κόλπο για τη φροντίδα των ποδιών σας; Παρακαλώ κοινοποιήστε στα σχόλια.