Το μυστικό νόημα πίσω από τα ονόματα των οδών της Βενετίας

7
Το μυστικό νόημα πίσω από τα ονόματα των οδών της Βενετίας

Στη Βενετία, το „campo“ είναι μια βενετσιάνικη πλατεία, που συνήθως περιβάλλεται από σπίτια.

Η λέξη „campo“ στα αγγλικά σημαίνει „χωράφι“, και αυτό είναι για έναν καλό λόγο: για αιώνες campi (το campi είναι ο πληθυντικός του campo) καλλιεργούνταν χωράφια με σπίτια γύρω τους και συχνά με ένα πηγάδι νερού στο κέντρο τους.

Την εποχή της αρχαίας Δημοκρατίας της Βενετίας, η κοινωνική, εμπορική και θρησκευτική ζωή περιστρεφόταν γύρω από το πεδίο. Πράγματι, πολλές δραστηριότητες γίνονταν καθημερινά στο βενετσιάνικο κάμπι: η αγορά, τα εργαστήρια τεχνιτών, η εκκλησία με τις θρησκευτικές λειτουργίες, τα παιδικά παιχνίδια, η ύδρευση και, μερικές φορές, οι ταφές. Μάλιστα, ορισμένα campi, όπως το Campo Sant’Angelo, χρησιμοποιήθηκαν και ως τοπικά νεκροταφεία.

Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, οι υπηρεσίες της πόλης συγκεντρώθηκαν και ο κοινωνικός ρόλος του campi έγινε λιγότερο σημαντικός.

Σήμερα, το βενετσιάνικο κάμπι όπως το Campo Santa Margherita μπορεί να είναι πολύ ζωντανά μέρη, με τα εξωτερικά τραπέζια των μπαρ και εστιατορίων, τους πάγκους της αγοράς που πωλούν φρέσκα ψάρια, φρούτα και λαχανικά ή τα παιδιά που μαθαίνουν να κάνουν ποδήλατο και να παίζουν ποδόσφαιρο ενάντια στα αρχαία ενετικά κτίρια.

Άλλα campi, όπως το San Lorenzo, είναι πολύ ήσυχα και αποτελούν ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεφύγετε από τα πλήθη των τουριστών που έρχονται να επισκεφθούν τα ορόσημα της πόλης.

Schreibe einen Kommentar