Υγιή ούλα Μεταφράζεται σε Υγιείς Εσείς

6
Υγιή ούλα Μεταφράζεται σε Υγιείς Εσείς

Μεγάλωσα βλέποντας μερικούς από τους μεγαλύτερους συγγενείς μου να αφαιρούν τα «δόντια» τους πριν πάνε για ύπνο. Μερικές φορές, εξέφρασαν δυσφορία με το μάσημα ή τις οδοντοστοιχίες που ήταν είτε πολύ σφιχτές είτε πολύ χαλαρές. Αποφάσισα από νωρίς στη ζωή μου ότι δεν επρόκειτο να ακολουθήσω τον ίδιο δρόμο.

Όπως λέει και η παροιμία, «αγνοήστε τα δόντια σας και θα φύγουν». Ήθελα να κρατήσω τα δόντια μου γιατί το χαμόγελό μου ήταν πολύ σημαντικό για μένα!

Έτσι, πηγαίνω τακτικά στον οδοντίατρο για τσεκ-απ και καθαρισμούς, κάνω καθημερινά οδοντικό νήμα και αποφεύγω τα ζαχαρούχα τρόφιμα. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών μου, ο οδοντίατρος ή ο υγιεινολόγος μου λέει συνήθως πράγματα όπως „διατηρήστε τα ούλα σας υγιή και θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την υγεία σας“.

Πάντα χαμογελώ και τους ευχαριστώ για τις συμβουλές. Ειλικρινά όμως, μόλις έγραψα τα σχόλιά τους ως εξαιρετικό μάρκετινγκ – ένας τρόπος για να με κρατήσει πίσω.

Ξέρω τώρα ότι μου έδιναν καλές συμβουλές, καθώς η έρευνα αποδεικνύει όλο και περισσότερο ότι η ασθένεια των ούλων είναι η κύρια αιτία απώλειας δοντιών στους ενήλικες. Επίσης, τα άτομα με ουλίτιδα μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο για διάφορες άλλες καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η άνοια και τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Η ουλίτιδα είναι μια φλεγμονή της γραμμής των ούλων που μπορεί να επηρεάσει το οστό που στηρίζει και περιβάλλει τα δόντια σας. Ακριβώς όπως τα έντερά σας, το στόμα σας φιλοξενεί διαφορετικούς τύπους βακτηρίων. Όταν όλοι οι τύποι βακτηρίων βρίσκονται σε ισορροπία, τα ούλα σας προστατεύονται από βακτήρια που προκαλούν ασθένειες.

Ωστόσο, η διατάραξη της ισορροπίας των βακτηρίων παρέχει ένα άνοιγμα για τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες και άλλους μικροοργανισμούς να εισβάλουν στα ούλα.

Σύμφωνα με το British Dental Journal, δραστηριότητες όπως το κάπνισμα, η λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως τα αντιβιοτικά, η κακή στοματική υγιεινή και η κακή διατροφή μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία των βακτηρίων στο στόμα μας και να ενισχύσουν τη δραστηριότητα αυτών των βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες.

Αυτή η αύξηση στα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες έχει γενικά ως αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας, και τα λευκά αιμοσφαίρια που τα απαλλάσσουν, να παράγουν ουσίες που όχι μόνο καταστρέφουν τα βακτήρια αλλά και βλάπτουν τον ιστό των ούλων σας. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ασθένεια των ούλων μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών.

Αν και πηγαίνετε τακτικά στον οδοντίατρό σας, βουρτσίζετε και χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και μειώνοντας την πρόσληψη ζάχαρης θα βοηθήσετε πολύ στην πρόληψη της βακτηριακής μόλυνσης και στη μείωση της φλεγμονής των ούλων σας, αυτά τα βήματα από μόνα τους δεν αρκούν.

Μπορεί να θέλετε να αποφύγετε το κάπνισμα επειδή τα άτομα που καπνίζουν είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ουλίτιδα. Επίσης, συζητήστε με το γιατρό σας οποιαδήποτε επίδραση μπορεί να έχουν τα φάρμακα που παίρνετε στα ούλα σας.

Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε α περιβιοτική οδοντόκρεμα. Χρησιμοποιώ αυτήν την εξειδικευμένη οδοντόκρεμα για πάνω από ένα χρόνο. Έχει αναφερθεί ότι έχει ένα προβιοτικό που ανταγωνίζεται τα ανθυγιεινά στελέχη των στοματικών βακτηρίων και βοηθά στη διατήρηση της υγείας των ούλων μου.

Τέλος, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα ούλα σας λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, και στις σωστές ποσότητες, για να παραμείνουν υγιή.

Μια καλή αναλογία είναι να προσπαθείς να χάσεις βάρος μόνο με την άσκηση και όχι με την αλλαγή της διατροφής σου. Η πραγματικότητα είναι ότι κανένα ποσό Stairmaster δεν θα αναπληρώσει το φουλάρι κάτω από μια ντουζίνα ντόνατς! Το ίδιο ισχύει και για τα ούλα σας.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μια ισορροπημένη διατροφή παίζει ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση της περιοδοντικής υγείας. Εάν η διατροφή σας είναι πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, πιθανότατα λαμβάνετε τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα ούλα σας. Μερικά από τα κρίσιμα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η βιταμίνη Α μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της περιοδοντικής υγείας. Μπορεί να βρεθεί στα καρότα, το συκώτι, τις γλυκοπατάτες, τα αυγά, το μουρουνέλαιο και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Η ανεπάρκεια των βιταμινών Β μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία των ούλων. Οι βιταμίνες Β έχουν επίσης συσχετιστεί με ταχεία επούλωση μετά από χειρουργική επέμβαση στα ούλα και άλλες θεραπείες περιοδοντίτιδας. Μπορείτε να βρείτε τις βιταμίνες Β σε τροφές όπως οι μπανάνες, τα αυγά, το αβοκάντο, τα φυλλώδη λαχανικά και τα φιστίκια.

Η βιταμίνη C είναι κρίσιμη για την αιμορραγία των ούλων και τη φλεγμονή. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μου σχετικά με την ανάγκη μας για βιταμίνη C.

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι μια ανεπάρκεια σε βιταμίνη D μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των ούλων και καθυστέρηση στην επούλωση μετά από χειρουργική επέμβαση στα ούλα. Το σώμα σας παράγει βιταμίνη D όταν το δέρμα σας εκτίθεται στον ήλιο.

Δεν υπάρχουν πολλές φυσικές επιλογές τροφίμων για να λάβετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε βιταμίνη D. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν ικανό γιατρό σχετικά με τη λήψη ενός συμπληρώματος βιταμίνης D.

Μερικές μελέτες αναφέρουν θετικές επιδράσεις της βιταμίνης Ε στη διατήρηση της καλής υγείας των ούλων. Αυτή η βιταμίνη μπορεί να βρεθεί στα πουλερικά, το κρέας, τα ψάρια, τους σπόρους και τα δημητριακά.

Η έλλειψη αρκετής βιταμίνης Κ μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία των ούλων. Μπορείτε να το βρείτε σε πράσινα λαχανικά και κρόκους αυγών.

Το ασβέστιο είναι κρίσιμο για τη συντήρηση των δοντιών μας. Μια ανεπάρκεια ασβεστίου μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ούλων μας. Αυτό το ορυκτό μπορεί να βρεθεί σε πολλά τρόφιμα φυσικά, συμπεριλαμβανομένων των ξηρών καρπών, των σπόρων, των φυλλωδών λαχανικών και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η περιοδοντική νόσος έχει διαστάσεις επιδημίας. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α., περίπου το 70 τοις εκατό των νεογνών άνω των 65 ετών έχουν μέτρια έως σοβαρή περιοδοντική νόσο.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ιατρικές καταστάσεις και φάρμακα που όχι μόνο επηρεάζουν την ισορροπία των βακτηρίων στο στόμα αλλά και την ικανότητα απορρόφησης ορισμένων από τα κρίσιμα θρεπτικά συστατικά που περιγράφονται εδώ. Για παράδειγμα, μερικά φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί να σας εμποδίσει να απορροφήσετε το ασβέστιο και ορισμένες βιταμίνες από τα τρόφιμα που τρώτε.

Εάν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο το συντομότερο δυνατό:

  • Τρυφερά ή κόκκινα ούλα
  • Ούλα που αιμορραγούν εύκολα
  • Κακή αναπνοή
  • Χαλαρά δόντια
  • Σημαντικές σκληρές, καφέ εναποθέσεις στη γραμμή των ούλων
  • Αλλαγές στον τρόπο εφαρμογής των οδοντιατρικών σας συσκευών, π.χ. γεφυρών, μπορεί να ταιριάζουν

Όπως με οτιδήποτε έχει να κάνει με το σώμα σας, ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε εάν λαμβάνετε τη σωστή ισορροπία θρεπτικών συστατικών για να διατηρήσετε τα ούλα σας υγιή είναι να κάνετε μια δοκιμή θρεπτικών συστατικών.

Οπλισμένοι με αυτές τις πληροφορίες, μπορείτε να συνεργαστείτε καλύτερα με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να προστατεύσετε τα ούλα σας και τη γενική υγεία σας. Άλλωστε το χαμόγελο είναι το καλύτερο μακιγιάζ που μπορούμε να φορέσουμε!

Ποια είναι η εμπειρία σας με τη στοματική υγεία γενικά και την περιοδοντική υγεία ειδικότερα; Έχετε παρατηρήσει αλλαγές ή έχετε κάνει κάτι διαφορετικό τα τελευταία χρόνια; Έχετε ποτέ διαγνωστεί ή υποβληθεί σε θεραπεία για περιοδοντική νόσο; Πώς το αντιμετωπίσατε; Ποια είναι η ρουτίνα σας για να διατηρήσετε τα ούλα σας υγιή; Πες μας για αυτό. Παρακαλώ συμμετάσχετε στη συζήτηση.