5 μύθοι που πιστεύουν οι άνθρωποι για το έμφραγμα και την ξαφνική καρδιακή ανακοπή που θα μπορούσε να τους κοστίσει τη ζωή

4
5 μύθοι που πιστεύουν οι άνθρωποι για το έμφραγμα και την ξαφνική καρδιακή ανακοπή που θα μπορούσε να τους κοστίσει τη ζωή

Όταν πρόκειται για την υγεία της καρδιάς, συχνά πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε τα βασικά. Αλλά εδώ είναι 5 μύθοι που θα αποδείξουν ότι αυτό είναι λάθος.

Ίσως εκπλαγείτε όταν ανακαλύψετε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι παθαίνουν καρδιακή προσβολή εκείνη τη στιγμή. Όλοι γνωρίζουμε τη σκηνή καρδιακής προσβολής του Χόλιγουντ με την ηθοποιό να σφίγγει το στήθος της και να πέφτει στο έδαφος, αλλά σπάνια συμβαίνει έτσι.

Πάρτε για παράδειγμα τον συνταξιούχο νοσοκόμα καρδιακής φροντίδας Robin Oliveiraπου δεν αναγνώριζε το δικό της έμφραγμα. Η συγγραφέας και νοσοκόμα Oliveira νόμιζε ότι έπασχε από έγκαυμα και δεν πήγε αμέσως στο νοσοκομείο. Αντίθετα, οδήγησε μόνη της στο σπίτι από το μάθημα γυμναστικής της. Η Ολιβέιρα έζησε για να πει την ιστορία της.

Ή πάρτε Rosie O’Donnell, κωμικός και παρουσιαστής τοκ σόου. Η Ρόζι δεν πίστευε ότι έπαθε καρδιακή προσβολή. Η Ρόζι έψαξε στο google συμπτώματα καρδιακής προσβολής και σκέφτηκε, «Ναα». Πήρε ασπιρίνη και πήγε για ύπνο. Την επόμενη μέρα η Rosie πήγε στο νοσοκομείο και πήρε αμέσως ένα stent, ένα συρμάτινο πλέγμα, το οποίο εισήγαγε στην αρτηρία της για να την κρατήσει ανοιχτή. Η O’Donnell λέει την ιστορία της ως προειδοποιητική ιστορία για τις γυναίκες να πάνε στο νοσοκομείο και να πιστέψουν τα συμπτώματά τους.

Και, σε πολύ προσωπικό επίπεδο, ο δια βίου φίλος μου Λέσλι έκανε τα ίδια πράγματα με τον Ρόμπιν και τη Ρόζι. Η Λέσλι σκέφτηκε ότι το έμφραγμα της ήταν έγκαυμα, υποβάθμισε τα συμπτώματά της και πήρε ασπιρίνη. Παρεμπιπτόντως, η μεταφορά ασπιρίνης και η λήψη της για ενόχληση στο στήθος είναι μια καλή ιδέα, επειδή μειώνει προσωρινά την πήξη του αίματος που συχνά εμφανίζεται σε καρδιακή προσβολή.

Αλλά η φίλη μου η Λέσλι δεν επέζησε της καρδιακής της προσβολής που ακολούθησε ξαφνική καρδιακή ανακοπή.

Ως πρώην νοσοκόμα μονάδας στεφανιαίας φροντίδας, ξέρω ένας τρόπος για να κατανοήσω τη διαφορά μεταξύ καρδιακής προσβολής και ξαφνικής καρδιακής ανακοπής είναι να σκεφτούμε την καρδιακή προσβολή ως υδραυλικό πρόβλημα και την ξαφνική καρδιακή ανακοπή ως ηλεκτρικό πρόβλημα. Και το πρόβλημα των υδραυλικών εγκαταστάσεων συχνά οδηγεί στο ηλεκτρικό πρόβλημα.

Σε ένα έμφραγμα, το αίμα εξακολουθεί να ρέει, αλλά δυσκολεύεται να φτάσει στην καρδιά. Όταν ένα άτομο παθαίνει καρδιακή προσβολή, είναι ξύπνιο και σε εγρήγορση.

Το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς ελέγχει τον ρυθμό και τον ρυθμό του καρδιακού σας παλμού. Εάν κάτι πάει στραβά, η καρδιά σας μπορεί να χτυπά πολύ γρήγορα, πολύ αργά ή ακανόνιστα. Η συνήθης αιτία της ξαφνικής καρδιακής ανακοπής είναι ένας μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός (αρρυθμία), ο οποίος συμβαίνει όταν το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς σας δεν λειτουργεί σωστά.

Μια αρρυθμία βρίσκεται σε έναν κατώτερο θάλαμο της καρδιάς σας (κοιλία). Οι γρήγορες, ακανόνιστες ηλεκτρικές ώσεις αναγκάζουν τις κοιλίες σας να τρέμουν άσκοπα αντί να αντλούν αίμα (κοιλιακή μαρμαρυγή ή V-fib). Σε μια ξαφνική καρδιακή ανακοπή, το άτομο χάνει αμέσως τις αισθήσεις του.

Ωστόσο, όταν ο αγαπητός μου φίλος Leslie πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 63 ετών, δεν μπορούσα να δεχτώ ή να καταλάβω γιατί. Η Λέσλι ήταν μια χαρά πριν βγει για το 3ήμερο οδικό ταξίδι της, αλλά δεν τα κατάφερε να περάσει τη δεύτερη μέρα. Η έρευνά μου για το τι συνέβη στην καρδιά της Leslie σε δύο ημέρες στο δρόμο μακριά από το πράσινο είναι αυτό που το νέο μου βιβλίο, Βελτιστοποιήστε τον καρδιακό σας ρυθμό: Ισορροπήστε το μυαλό και το σώμα σας με το πράσινο χώροείναι όλα σχετικά.

Εάν πάτε να δείτε την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με την καρδιά σας, το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο γιατρός ή η νοσοκόμα σας για να δει πώς είναι η καρδιά σας είναι να κάνει ένα ΗΚΓ. Αυτό είναι όταν βάζουν τα ηλεκτρόδια και τα καλώδια στα χέρια και τα πόδια σας. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι τα ΗΚΓ μπορεί να μην ανιχνεύουν καρδιακή δυσλειτουργία, ειδικά αν είστε γυναίκα.

Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη, στη Βόρεια Φινλανδία (2019), σχετικά με τις αιφνίδιες καρδιακές ανακοπές γυναικών, έδειξε ότι πάνω από το ένα τρίτο των 1000 γυναικών που πέθαναν από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή είχαν φυσιολογικά ΗΚΓ.

Αυτό σημαίνει ότι το στιγμιότυπο της καρδιάς του ΗΚΓ σε μια χρονική στιγμή μπορεί να μην εντοπίσει καμία καρδιακή δυσλειτουργία. Η φίλη μου η Λέσλι είχε κάνει πολλά ΗΚΓ και δεν είχε διάγνωση καρδιακής νόσου όταν έφυγε στο οδικό ταξίδι της από το Φορτ Φράνσις του Οντάριο στο Τέξας.

Μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία συνόψισε την έρευνα 30.000 θυμάτων αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε μια περίοδο 14 ετών στη Δανία. Έδειξε ότι το ποσοστό των ασθενών που ήρθαν σε επαφή με τον γιατρό τους ήταν 26% όλο το χρόνο, αλλά τις εβδομάδες πριν από τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατό τους αυτή η επαφή αυξήθηκε έως και 54%.

Η μελέτη δεν ρώτησε γιατί τα θύματα αιφνίδιου καρδιακού θανάτου πήγαιναν στον γιατρό τους σχεδόν δύο φορές πιο συχνά πριν πεθάνουν, αλλά φαίνεται ότι οι ασθενείς γνώριζαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Για εκείνους το 54% που επισκέφτηκαν τον γιατρό τους δεν έσωσαν τη ζωή τους.

Παρά το γεγονός ότι επισκέφτηκαν το γιατρό τους εβδομάδες πριν, πέθαναν από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή. Η φίλη μου Leslie είχε την ίδια εμπειρία. Είδε τη νοσοκόμα της μέρες πριν φύγει και τον γιατρό της την ημέρα που έφυγε από το Βόρειο Οντάριο.

Η καρδιά σας δέχεται επίθεση κάθε μέρα όχι από τους προφανείς κινδύνους της κακής διατροφής και της έλλειψης άσκησης, αλλά από κρυμμένους επιτιθέμενους στο περιβάλλον σας. Για παράδειγμα, το 2020 το κορυφαίο ιατρικό περιοδικό Το Lancet δημοσίευσε την πανεθνική μελέτη του Δρ. Bing Zhao στην Ιαπωνία για 250 χιλιάδες θύματα αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής για δύο χρόνια σε όλη την Ιαπωνία (αγροτική και αστική).

Η εργασία της διαπίστωσε ότι κάθε αύξηση της ρύπανσης λεπτών εκπομπών από την κυκλοφορία (που ονομάζεται PM 2,5) συσχετίστηκε με αύξηση της καρδιακής ανακοπής εκτός νοσοκομείου την ίδια ημέρα. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι οι ώρες στην κυκλοφορία μπορεί να προκαλέσουν ξαφνική καρδιακή ανακοπή.

Η εργασία του Δρ. Bing Zhao έδειξε επίσης ότι όσοι από εμάς είναι άνω των 65 ετών είμαστε πιο ευαίσθητοι σε αυτά τα αόρατα μικροσκοπικά σωματίδια εκπομπής κυκλοφορίας που μπαίνουν απευθείας στους πνεύμονες και την καρδιά μας για να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας της καρδιάς μας.

Στο podcast μου, Η εξωτερική σας νοοτροπία, στο επεισόδιο # 33, μιλάω με τη Δρ. Bing Zhao για τη δουλειά της σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ξαφνικής καρδιακής ανακοπής.

Ο φίλος μου η Λέσλι είχε μια υγιεινή διατροφή, βγήκε έξω για βόλτες και δεν ήταν υπέρβαρος. Ωστόσο, δεν είχε ιδέα ότι η ζωή της βρισκόταν σε κίνδυνο στο σύντομο οδικό της ταξίδι. Μερικοί από τους κρυμμένους κακούς που διερευνώ χρησιμοποιώντας μέτρα καρδιακού ρυθμού περιλαμβάνουν: εσωτερικά συναισθήματα, πρόσβαση στον χώρο πρασίνου και το άμεσο ηλιακό φως, αέρα, θόρυβο, φωτορύπανση, καθιστικό και ύπνο.

Μέχρι τώρα ελπίζω να σκέφτεστε ότι όλοι κινδυνεύουμε από καρδιακή προσβολή και ξαφνική καρδιακή ανακοπή. Μπράβο και συγχαρητήρια: είστε μπροστά στο παιχνίδι!

Γνωρίζετε επίσης ότι ακόμα κι αν βλέπετε τακτικά την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης, τρώτε καλά και ασκείστε – κάντε τα πάντα σωστά – μπορείτε να κάνετε περισσότερα. Το να ανακαλύψετε τον δικό σας καρδιακό ρυθμό ηρεμίας και να δώσετε προσοχή και να κατανοήσετε ποια περιβάλλοντα είναι χρήσιμα και ποια περιβάλλοντα μπορούν να βλάψουν την καρδιά σας είναι το κλειδί για την προστασία της καρδιάς σας.

Μπορείτε να δείτε μερικούς από αυτούς τους μύθους για καρδιακή προσβολή και ξαφνική καρδιακή ανακοπή στη ζωή σας; Πιστεύετε ότι οι καρδιές μας είναι ευάλωτες στα διαφορετικά περιβάλλοντα που περνάμε κατά τη διάρκεια της ημέρας; Πιστεύετε ότι η δίαιτα και η άσκηση αρκούν για να προστατέψετε την καρδιά σας; Πόσο σημαντικό είναι για εσάς να γνωρίζετε τι επηρεάζει την καρδιά σας αφού δεν μπορείτε να δείτε τι συμβαίνει στο υποσυνείδητο επίπεδο;