6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις σπουδές στις ΗΠΑ

1
6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις σπουδές στις ΗΠΑ

Το να φύγετε από το σπίτι σας και να επιλέξετε να σπουδάσετε στις ΗΠΑ είναι μια μεγάλη απόφαση, ειδικά αν το κάνετε για πρώτη φορά. Ενώ κάνετε την έρευνά σας, θα προκύψουν πολλά ερωτήματα. Τι είναι το εκπαιδευτικό σύστημα; Πώς θα κάνεις φίλους; Ποιες πολιτισμικές διαφορές μπορείτε να περιμένετε; Μην ανησυχείς. Σας έχουμε καλυμμένους.

Ακολουθεί μια λίστα με πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε αίτηση σε κολέγια στις ΗΠΑ:

1) Το εκπαιδευτικό σύστημα:

Το σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις ΗΠΑ είναι διαφορετικό από τον υπόλοιπο κόσμο. Ένα τυπικό πτυχίο πανεπιστημίου στις ΗΠΑ χρειάζεται τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να εισέλθετε στο σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης:

ένα. Ένα διετές κοινοτικό κολέγιο ή ένα κατώτερο κολέγιο, μετά το οποίο μπορείτε να μεταφερθείτε σε ένα τετραετές κολέγιο ή πανεπιστήμιο
σι. Ένα τετραετές κολέγιο ή πανεπιστήμιο

Οι περισσότεροι ξένοι φοιτητές επιλέγουν το δεύτερο, εκτός εάν δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα τέλη φοίτησης για τέσσερα χρόνια ή έχουν χαμηλές βαθμολογίες στις εξετάσεις.

Όλα τα κολέγια των ΗΠΑ ακολουθούν ένα πιστωτικό σύστημα. Με απλά λόγια, είναι ένας τρόπος μέτρησης των απαιτήσεων ολοκλήρωσης του προγράμματος σπουδών. Ένα πιστωτικό ή μια ώρα πίστωσης είναι η βασική μονάδα μέτρησης τάξεων ή μαθημάτων. Το αθροιστικό σύνολο αυτών των πιστωτικών μονάδων υπολογίζεται στη συνέχεια για τη λήψη του πτυχίου σας. Για τα περισσότερα πτυχία, πρέπει να κερδίσετε συνολικά 120-130 μονάδες. Ωστόσο, ορισμένα κολέγια, όπως το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, μπορεί να έχουν τις δικές τους συνολικές απαιτήσεις πίστωσης.

Το πιστωτικό φορτίο συνήθως χωρίζεται σε τρία μέρη:

ένα. Υποχρεωτικά μαθήματα και μαθήματα επιλογής που απαιτούνται για την ειδικότητά σας
σι. Μαθήματα εκτός της ειδικότητάς σας, αλλά αποτελούν μέρος του γενικού βασικού προγράμματος σπουδών
ντο. Μαθήματα επιλογής που δεν σχετίζονται με την ειδικότητά σας αλλά για προσωπικό ενδιαφέρον

Μπορείτε να κερδίσετε από δύο έως τέσσερις μονάδες ανά τάξη, ανάλογα με τον αριθμό των ωρών διδασκαλίας την εβδομάδα. Εάν επιλέξετε καλά τα μαθήματά σας, θα συγκεντρώσετε 30-32 μονάδες στο τέλος κάθε έτους, οδηγώντας σε 120-130 στο τέλος της τετραετίας.

Γενικά, το πρώτο εξάμηνο ενός πτυχίου επικεντρώνεται στις γενικές απαιτήσεις εκπαίδευσης που πρέπει να ολοκληρώσετε, ακόμα κι αν έχετε δηλώσει την ειδικότητά σας. Συχνά, αυτά τα θέματα έχουν ελάχιστη ή καθόλου σχέση με την τελευταία σας κατεύθυνση. Για παράδειγμα, ενώ μπορεί να θέλετε να σπουδάσετε στην επιστήμη των υπολογιστών, θα βρείτε τον εαυτό σας να παρακολουθεί μαθήματα ανθρωπιστικών επιστημών, τεχνών και κοινωνικών επιστημών, όπως συμβαίνει στο MIT. Αυτό γίνεται για να διασφαλίσετε ότι έχετε μια ολιστική εκπαιδευτική εμπειρία. Τα κολέγια των ΗΠΑ είναι επίσης πολύ ευέλικτα όταν πρόκειται για ειδικότητες. Συνήθως έχετε μέχρι το δεύτερο έτος (δεύτερο έτος) για να δηλώσετε την ειδικότητά σας.

2) Τα οικονομικά:

Τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ έχουν ορισμένα από τα δίδακτρα παγκοσμίως. Εκτός από τα δίδακτρα υπάρχουν και άλλα έξοδα διαβίωσης όπως διαμονή, μεταφορά, φαγητό, προμήθειες και ψυχαγωγία. Τα βιβλία και τα σχολικά είδη μπορεί μερικές φορές να ξεπεράσουν τα 1.000 USD ετησίως. Τα πανεπιστήμια περιμένουν επίσης να έχετε ασφάλιση υγείας, η οποία είναι ακριβή. Το κόστος ζωής συνήθως ποικίλλει ανάλογα με την πόλη που επιλέγετε. Για παράδειγμα, η ζωή στη Νέα Υόρκη ή το Σικάγο είναι πάντα πιο ακριβή από τη ζωή σε πόλεις κολεγίων όπως το Σπρίνγκφιλντ ή το Τολέδο. Κατά κανόνα, η ζωή στην πανεπιστημιούπολη είναι πιο ακριβή. Αλλά για να νοικιάσετε εκτός πανεπιστημιούπολης, χρειάζεστε έναν τοπικό κηδεμόνα. Μπορεί να μπορείτε να υποενοικιάσετε από γηγενή φοιτητή που σπουδάζει εκτός των ΗΠΑ, αλλά αυτό είναι συνήθως σπάνιο.

Μέσες αμοιβές στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ για το 2022-2023:

Δημόσια διετή κολέγια Δημόσια τετραετή κολέγια (εσωτερικά δίδακτρα) Δημόσια τετραετή κολέγια (δίδακτρα εκτός πολιτείας) Ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά τετραετή κολέγια
Δίδακτρα και άλλα δίδακτρα $3.860 $10.940 $28.240 $39.400
Σίτιση-στέγαση 9.610 $ $12.310 $12.310 $14.030
Σύνολο (ανά έτος) $13.470 $23.250 $40.550 $53.430

Πηγή: Διοικητικό Συμβούλιο του Κολλεγίου

Για να αντισταθμίσετε το συνολικό σας κόστος, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για υποτροφία, να αναλάβετε μικρές θέσεις εργασίας στην πανεπιστημιούπολη σύμφωνα με τους κανόνες βίζας, να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις φοιτητικές εκπτώσεις, να αγοράσετε μεταχειρισμένα σχολικά βιβλία και να κάνετε έξυπνες συσκευασίες πριν φύγετε.

3) Πολιτισμός και διαφορετικότητα:

Το πιο ελκυστικό μέρος της κουλτούρας των ΗΠΑ είναι η παγκόσμια ποικιλομορφία της. Στην πανεπιστημιούπολη, θα συναντήσετε φοιτητές από διαφορετικές χώρες, θρησκείες, φυλές, κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, σεξουαλικούς προσανατολισμούς, ρόλους φύλου, σωματικές ικανότητες και πολλά άλλα. Αυτή η ποικιλομορφία είναι γνωστό ότι οδηγεί σε θετικά μαθησιακά αποτελέσματα, σύμφωνα με το Century Foundation. Μιλώντας για τη διαφορετικότητα, η Monica Inzer, Αντιπρόεδρος για τη Διαχείριση Εγγραφών στο Hamilton College, λέει, «…η μάθηση ανυψώνεται σε διαφορετικό επίπεδο επειδή [students] μπορεί να εκτιμήσει και να καταλάβει και να ακούσει από κάποιον από διαφορετικό υπόβαθρο, κάτι που μπορεί να αλλάξει τη σκέψη του».

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης ισχυρές LGBTQ+ και αντιρατσιστικές κοινότητες. Προσέξτε να χρησιμοποιείτε προσβλητικές φυλετικές συκοφαντίες και υποτιμητικές αργκό, ακόμη και σε αστεία. Μπορεί να είναι χρήσιμο να διαβάσετε τι θεωρείται προσβολή. Εάν βρίσκεστε στο άκρο των διακρίσεων, να ξέρετε ότι θα βρείτε άφθονη υποστήριξη. Μπορείτε να αναφέρετε το περιστατικό στην αντίστοιχη αντιρατσιστική επιτροπή, εάν υπάρχει, του κολεγίου σας.

Όταν πρόκειται για φαγητό, οι ΗΠΑ τηρούν όλους τους διατροφικούς περιορισμούς. Ωστόσο, οι χορτοφάγοι, οι vegans, οι Jains, οι άνθρωποι που αποφεύγουν να τρώνε ορισμένα κρέατα και τα άτομα με τροφικές αλλεργίες θα πρέπει να διαβάσουν προσεκτικά τα συστατικά ή να ρωτήσουν έναν διακομιστή. Πολιτιστικά, στις ΗΠΑ, συνηθίζεται να παραγγείλετε το δικό σας πιάτο. Πολλοί άνθρωποι δεν είναι συνηθισμένοι να μοιράζονται το φαγητό τους με άλλους ή αυτό που αποκαλούν «τρώγοντας οικογενειακό στυλ».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι άνθρωποι εκτιμούν τον χρόνο τους, επομένως το να είναι «μοναδικά αργά» για οτιδήποτε είναι απαράδεκτο. Πρέπει επίσης να αποφύγετε να στέκεστε πολύ κοντά σε κάποιον ή να τον αγγίζετε χωρίς άδεια.

Τέλος, η κουλτούρα των ΗΠΑ αγκαλιάζει τις διαφορές και γιορτάζει το άτομο. Κρατήστε λοιπόν την ατομικότητά σας και αφήστε την εσωτερική σας προσωπικότητα να λάμψει.

4) Ατομική ανεξαρτησία:

Στις ΗΠΑ, τα παιδιά μεγαλώνουν ώστε να είναι ανεξάρτητα από μικρή ηλικία. Στην ηλικία των 18, εγκαταλείπουν τα σπίτια της οικογένειάς τους και εργάζονται με πλήρη ή μερική απασχόληση για να πληρώσουν τα δίδακτρα τους ή απλώς για να επιβιώσουν. Είναι ικανοί να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις και περιμένουν να το κάνουν και άλλοι. Αυτή η ανεξαρτησία αντικατοπτρίζεται και στο κολεγιακό σύστημα των ΗΠΑ. Τα κολέγια ενθαρρύνουν τους μαθητές να σχεδιάσουν τα δικά τους προγράμματα μαθημάτων. Έτσι, εάν δημιουργήσετε ένα τετράωρο πρόγραμμα μαθημάτων, αναμένεται να χρησιμοποιήσετε την υπόλοιπη ημέρα συμμετέχοντας σε κάτι ουσιαστικό. Στην πραγματικότητα, τα κολέγια προσφέρουν πολλές επιλογές μέσω συλλόγων και φοιτητικών οργανώσεων, ακόμη και πρωτοβουλιών κοινωνικής υπηρεσίας.

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η εργασία είναι ακριβή στις ΗΠΑ. Οι περισσότεροι από τους συμμαθητές σας έχουν ήδη συνηθίσει να μαγειρεύουν και να καθαρίζουν τον εαυτό τους χωρίς να βασίζονται σε κανέναν. Για να ταιριάξετε καλύτερα, ίσως είναι συνετό να μάθετε πώς να φροντίζετε τον εαυτό σας. Μην καυχιέστε για την οικιακή σας βοήθεια στην Ινδία. θα συναντήσετε ως κακομαθημένη και υπερβολική.

5) Οργανισμοί Ελληνικών Γραμμάτων (GLOs) και κοινότητες:

Αν έχετε μεγαλώσει παρακολουθώντας ταινίες του Χόλιγουντ για νέους ενήλικες, πιθανότατα θα γνωρίζετε το γεγονός ότι οι αδελφότητες και οι αδελφότητες κυριαρχούν στα κολέγια των ΗΠΑ. Οι κοινωνικές αυτές οργανώσεις που συνήθως αναφέρονται ως ελληνογράμματες οργανώσεις είναι αδελφότητες και αδελφότητες, για τις οποίες η ιδιότητα μέλους αποκτάται ως προπτυχιακός φοιτητής και στη συνέχεια συνεχίζεται δια βίου. Η επιλογή νέου μέλους γίνεται σε μια διαδικασία δύο μερών που είναι γνωστή ως βιασύνη και δέσμευση. Αυτές οι οργανώσεις συμμετέχουν σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες, φιλοξενούν πάρτι, προσφέρουν χώρο διαβίωσης στην κοινότητα και παρέχουν ευκαιρίες δικτύωσης. Οι GLO απαιτούν αρκετό χρόνο δέσμευσης, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τις ώρες μελέτης και ύπνου σας. Εκτός από τους GLO, υπάρχει μια σειρά από άλλες κοινότητες και λέσχες που προσφέρουν εξωσχολικές δραστηριότητες. Οι περισσότερες πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ έχουν πολλούς συλλόγους που κυμαίνονται σε διαφορετικά αθλήματα. Άλλες κοινότητες περιλαμβάνουν ακαδημαϊκούς συλλόγους, πολιτικούς συλλόγους, ομάδες μέσων ενημέρωσης και εκδόσεων, θεατρικούς και καλλιτεχνικούς συλλόγους, ομάδες κοινωνικής υπηρεσίας και κοινωνικής δικαιοσύνης και πολιτιστικούς συλλόγους, μεταξύ άλλων.

6) Κολεγιακός προσανατολισμός:

Το να μπεις σε μια πανεπιστημιούπολη κολεγίου για πρώτη φορά μπορεί να είναι συντριπτικό, ειδικά με πολλά κτίρια για πλοήγηση και νέα πρόσωπα για να συναντήσεις. Για να διευκολυνθεί η προσαρμογή, τα κολέγια προσφέρουν φοιτητικό προσανατολισμό, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει οπουδήποτε από μία ημέρα έως μία εβδομάδα. Σε πολυάριθμες συνεδρίες, οι ηγέτες προσανατολισμού απαντούν σε ερωτήσεις, σας πηγαίνουν σε περιηγήσεις στην πανεπιστημιούπολη και διανέμουν βασικές πληροφορίες για την ασφάλεια της πανεπιστημιούπολης, την τεχνολογία, τους ακαδημαϊκούς πόρους, τις ομάδες υποστήριξης και τις κοινότητες. Ο προσανατολισμός των περισσότερων κολεγίων συμβαίνει όλο το καλοκαίρι, συνήθως ακριβώς πριν από την έναρξη της θητείας σας το φθινόπωρο. Πρέπει να επιλέξετε μια κατάλληλη ημερομηνία και να εγγραφείτε για αυτές ηλεκτρονικά. Συνιστάται να μην παραλείπετε τον προσανατολισμό, καθώς θα εξοικονομήσετε σημαντικό χρόνο προσαρμογής.

Τώρα που γνωρίζετε τα βασικά των σπουδών στις ΗΠΑ, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να κοινωνικοποιηθείτε ως διεθνής φοιτητής, διαβάστε αυτήν την ανάρτηση ιστολογίου. Εάν χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια, επικοινωνήστε μαζί μας.

Schreibe einen Kommentar