Bent Not Broken – Πώς αντιμετωπίζω τη σκολίωση

4
Bent Not Broken – Πώς αντιμετωπίζω τη σκολίωση

Ήμουν 14 όταν οι γονείς μου και εγώ καθίσαμε στο γραφείο του παιδιάτρου μου και μάθαμε τα νέα: είχα σκολίωση, μια μη φυσιολογική καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης, που διαγιγνώσκεται συχνότερα σε έφηβα κορίτσια. Ονομάζεται ιδιοπαθής, αυτός ο τύπος σκολίωσης έχει άγνωστη προέλευση και επιμένει σε όλη τη ζωή.

Ένας άλλος τύπος, που ονομάζεται εκφυλιστική σκολίωση, συνήθως ξεκινά μετά την ηλικία των 50 ετών καθώς η σπονδυλική στήλη φθείρεται λόγω της γήρανσης. Μερικές φορές ονομάζεται σκολίωση που ξεκινά από ενήλικες, εμφανίζεται ως πόνος στον αυχένα ή στα πόδια, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα όταν περπατάτε. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν επίσης μια καμπύλη της σπονδυλικής στήλης μαζί με μια άλλη πάθηση όπως η εγκεφαλική παράλυση.

Η θεραπεία για ενήλικες μπορεί να περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία για την ενίσχυση και σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης και αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή επισκληρίδια ενέσεις για την ανακούφιση του πόνου.

Σε παιδιά ή εφήβους, ορισμένοι ασθενείς φορούν διορθωτικό νάρθηκα ή ακόμη και υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση. Στην περίπτωσή μου, είχα μια καμπύλη 45 μοιρών, η οποία είναι σοβαρή, αλλά χαίρομαι που οι γονείς μου αποφάσισαν την προσέγγιση «περιμένω και παρακολουθώ». Πήγαινα για ετήσιες εξετάσεις αλλά ποτέ δεν φόρεσα νάρθηκα ή χειρουργική επέμβαση.

Στην πραγματικότητα, δεν είχα ποτέ πόνο από αυτό μέχρι που έφτασα τα 50 μου. Κυρίως το αγνοώ. Όταν δεν μπορώ, χρησιμοποιώ ζεστές κομπρέσες, τρίψιμο καψαϊκίνης και το πιο σημαντικό, γιόγκα. Αν μου λείπουν οι καθημερινές μου ασάνες, αρχίζω να αισθάνομαι τσιμπήματα στο πλευρό μου. Η αγαπημένη μου προσέγγιση είναι να ακολουθήσω την Elise Browning Miller Γιόγκα για τη σκολίωση.

Στα 60 μου, άρχισα να βιώνω «στασική κατάρρευση» – ένα συναίσθημα ότι έγερνα στην αριστερή, πιο κοντή πλευρά μου. Έμαθα για ένα „boot camp“ αναφέροντας καλά αποτελέσματα και αποφάσισε να το δοκιμάσει. Πέρασα μια εβδομάδα σε μια χειροπρακτική κλινική κάνοντας εξειδικευμένες ασκήσεις.

Έμαθα επίσης να φοράω α ScoliSmart Activity Suit για έως και τρεις ώρες κάθε μέρα, όταν περπατάω, για να εκπαιδεύσω ξανά τον εγκέφαλό μου ώστε να προσαρμόζει τη στάση μου καθώς κινούμαι ή κάνω μια βόλτα στο πάρκο. Υπάρχουν άλλες μέθοδοι που δεν έχω δοκιμάσει, αλλά υπάρχουν περισσότερες εκεί έξω από ό,τι όταν ήμουν ένα κορίτσι που φοβόμουν τη χειρουργική επέμβαση.

Ως κορίτσι, η μητέρα μου έραβε τα περισσότερα από τα ρούχα μου και ήμουν τυχερή που τα έβαλα άρτια για να «κρύβω» την καμπύλη μου. Ως ενήλικη γυναίκα, έμαθα να αγοράζω φαρδιά – για να μην πω φαρδιά – ρούχα, αλλά με την πάροδο του χρόνου είχε μικρότερη σημασία για μένα τι πίστευαν οι άλλοι.

Ναι, έχω σκολίωση, αλλά και ναι, μπορώ να φοράω εφαρμοστά τοπ. Το πιο σημαντικό είναι η άνεση και η εικόνα του εαυτού μου. Αν νιώθουμε ότι δείχνουμε καλά και δεν ανεχόμαστε τον πόνο να το κάνουμε, όλα είναι καλά.

Έγραψα τα απομνημονεύματά μου, Off Kilter, εν μέρει για να περιγράψω πώς η καμπύλη της σπονδυλικής μου στήλης επηρέασε τη ζωή μου, αλλά κυρίως ως μεταφορά για τις ανατροπές, τις στροφές και τις προσαρμογές της διαδικασίας του να είσαι γυναίκα στον σημερινό κόσμο. Όπως τα περισσότερα πράγματα, υπάρχουν καλά και κακά σημεία στο να είσαι «κορίτσι με καμπύλες». Όλα είναι θέμα να ανταπεξέλθουμε σε αυτά που έχουμε.

Αποποίηση ευθυνών: Αυτό το άρθρο δεν προορίζεται για παροχή ιατρικών συμβουλών. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να λάβετε συγκεκριμένες ιατρικές συμβουλές για την κατάστασή σας.

Τι γίνεται με εσένα; Έχετε σκολίωση ή κάποιο άλλο σωματικό «ελάττωμα;» Πώς έχει επηρεάσει τη ζωή σας; Τι κάνεις για να ανταπεξέλθεις;