Dry Needling: Τι είναι και πώς λειτουργεί;

8
Dry Needling: Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Η ξηρή βελόνα είναι μια σχετικά νέα μέθοδος θεραπείας που κερδίζει σε δημοτικότητα. Τι είναι όμως και πώς λειτουργεί; Αυτή η ανάρτηση ιστολογίου θα συζητήσει τα βασικά της ξηρής βελόνας και τα οφέλη της.

ο Αναφορές CDC ότι σχεδόν 1 στους 4 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες υποφέρει από πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν φυσικές θεραπείες όπως μασάζ, τοπικές αλοιφές ή συμπληρώματα για τη διαχείριση του πόνου τους.

Η άσκηση και η κίνηση παραμένουν τα καλύτερα εργαλεία για τη διατήρηση της κινητικότητας και την ελαχιστοποίηση του πόνου των αρθρώσεων και των μυών, ενώ οι φυσικές θεραπείες μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση από τον πόνο προκειμένου να ασκηθεί αποτελεσματικά.

Το Dry needling είναι μια φυσική θεραπεία ανακούφισης από τον πόνο που χρησιμοποιεί λεπτές βελόνες για την τόνωση των μυών και των σημείων ενεργοποίησης του σώματος. Επειδή η ξηρή βελόνα είναι μια χειρωνακτική θεραπεία, συνήθως εκτελείται από εξουσιοδοτημένο φυσιοθεραπευτή και αποτελεί μέρος ενός συνολικού σχεδίου θεραπείας. Αυτή η χειρωνακτική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου, στη βελτίωση του εύρους κίνησης και στη μείωση της φλεγμονής.

Το Dry needling βασίζεται στις αρχές του βελονισμού, αλλά υπάρχουν ορισμένες κρίσιμες διαφορές μεταξύ των δύο θεραπειών.

Ο βελονισμός είναι ένα παραδοσιακό κινέζικο φάρμακο που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Περιλαμβάνει την εισαγωγή λεπτών βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Αυτά τα σημεία συνδέονται με ενεργειακά μονοπάτια, ή μεσημβρινούς, που μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας του σώματος. Η Eastern Medicine είναι μια ολοκληρωμένη ιατρική προσέγγιση και ο βελονισμός είναι μια θεραπευτική επιλογή σε αυτό το σύστημα.

Αντίθετα, η ξηρή βελόνα δεν χρησιμοποιείται για τη διάγνωση ή τη θεραπεία μιας συγκεκριμένης πάθησης. Αντίθετα, χρησιμοποιεί λεπτές βελόνες παρόμοιες με τις βελόνες βελονισμού που εισάγονται στα μυοπεριτονιακά σημεία ενεργοποίησης για να απελευθερώσει την ένταση των μυών και να προωθήσει την επούλωση. Τα χέρια εισάγονται απευθείας στους μύες παρά σε συγκεκριμένα σημεία.

Τα σημεία ενεργοποίησης είναι μικροσκοπικοί κόμβοι που σχηματίζονται στους σκελετικούς μυς. Μπορούν να προκληθούν από διάφορα γεγονότα, όπως η υπερβολική χρήση, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις και η κακή στάση του σώματος. Είναι επίσης κοινά γύρω από τις αρθριτικές αρθρώσεις.

Τα σημεία ενεργοποίησης μπορεί να προκαλέσουν πόνο στους μυς ή σε άλλες περιοχές του σώματος όταν επιδεινωθούν. Ο αναφερόμενος πόνος είναι όταν ο πόνος ακτινοβολεί από την προέλευσή του – σε αυτήν την περίπτωση, το σημείο ενεργοποίησης – και προκαλεί πόνο σε άλλες περιοχές. Για παράδειγμα, ένα σημείο σκανδάλης γύρω από το γόνατο μπορεί να προκαλέσει πόνο στο γόνατο και πόνο γύρω από το γόνατο και στο πόδι.

Τα σημεία ενεργοποίησης αναγνωρίζονται μέσω της ψηλάφησης και συνήθως είναι επώδυνα στην αφή. Η ξηρή βελόνα χρησιμοποιείται στην κλινική πράξη για τη θεραπεία αυτών των μυοπεριτονιακών σημείων ενεργοποίησης και την ανακούφιση του πόνου.

Οι φυσιοθεραπευτές χρησιμοποιούν βελόνες για να απελευθερώσουν τον πόνο του μυοπεριτονιακού σημείου ενεργοποίησης. Η ξηρή βελόνα μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη, όπως:

 • Μείωση μυϊκού πόνου
 • Μείωση μυϊκού σφιξίματος
 • Βελτίωση εύρους κίνησης
 • Μείωση της φλεγμονής
 • Αύξηση της ροής του αίματος

Σημείωση: Η ξηρή βελόνα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο από εκπαιδευμένο και εξουσιοδοτημένο επαγγελματία υγείας.

Α 2021 συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση στο Περιοδικό Physical Therapy and Rehabilitation κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ξηρή βελόνα μείωσε αποτελεσματικά τον πόνο. Ωστόσο, υπάρχει αποδεικνύουν επίσης ότι Η ξηρή βελόνα δεν είναι πιο αποτελεσματική από άλλες μεθόδους φυσικοθεραπείας.

Γενικά, η ξηρή βελόνα είναι πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με άλλες φυσικοθεραπείες για την αντιμετώπιση του πόνου. Η ξηρή βελόνα επιτρέπει αποτελεσματικά την απελευθέρωση των σημείων ενεργοποίησης και τη χαλάρωση των μυών, επιτρέποντας την κίνηση χωρίς πόνο για την ενίσχυση και την κινητοποίηση των μυών και των αρθρώσεων.

Η ξηρή βελόνα θεωρείται γενικά μια ασφαλής μέθοδος θεραπείας, αλλά εμπεριέχονται ορισμένοι πιθανοί κίνδυνοι. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Μώλωπες
 • Αιμορραγία
 • Πόνος των μυών
 • Μόλυνση
 • Νευρική βλάβη

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, η περιοχή θα καθαρίζεται και θα πρέπει να φοράτε γάντια για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μόλυνσης. Η θεραπεία είναι συνήθως γρήγορη και ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί δυσφορία καθώς οι βελόνες χτυπούν τα σημεία σκανδάλης. Η ανακούφιση μπορεί να είναι άμεση ή να διαρκέσει μερικές ώρες.

Η ξηρή βελόνα είναι η καλύτερη για μυοπεριτονιακό πόνο και άλλους τραυματισμούς μαλακών ιστών. Είναι πιο χρήσιμο ως ενδομυϊκή χειροκίνητη θεραπεία όπου μια τοπική απόκριση συσπάσεων βοηθά στη μείωση της μυϊκής έντασης.

Η ξηρή βελόνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ποικίλων καταστάσεων, όπως:

 • Σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου
 • Πονοκέφαλοι έντασης
 • Σύνδρομο Piriformis
 • Πελματιαία απονευρωσίτιδα
 • Νάρθηκες κνήμης
 • Αχίλλειος τενοντίτιδα
 • Χρόνιος πόνος στην πλάτη
 • Μαστίγωμα
 • Πόνος στο γόνατο

Η ξηρή βελόνα είναι μια αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας για πολλές καταστάσεις.

Η έρευνα για την ξηρή βελόνα είναι περιορισμένη και δεν υπάρχουν στοιχεία υψηλής ποιότητας που να υποστηρίζουν την ευρεία χρήση της ξηρής βελόνας. Ωστόσο, κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικό για άλλες καταστάσεις όπως ο χρόνιος πόνος στη μέση και ο πόνος στον ώμο.

Η ξηρή βελόνα λειτουργεί στα σημεία ενεργοποίησης των μυών για να απελευθερώσει την ένταση και να ανακουφίσει τον πόνο. Η οστεοαρθρίτιδα περιορίζει την κινητικότητα σε μια άρθρωση και κατά συνέπεια θα προκαλέσει σύσφιξη των γύρω μυών και μπορεί να αναπτυχθούν σημεία ενεργοποίησης.

Η ξηρή βελόνα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση κάποιου από αυτό το αντιδραστικό σφίξιμο από την οστεοαρθρίτιδα και να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση. Μία από τις καλύτερες θεραπείες για την οστεοαρθρίτιδα είναι η ήπια άσκηση. Εάν το dry needling προσφέρει αρκετή άνεση για να ασκηθείτε, αξίζει να το δοκιμάσετε.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ξηρή βελόνα μπορεί να βοηθήσει στον χρόνιο πόνο, αν και η έρευνα είναι περιορισμένη. Α 2017 συστηματική αξιολόγηση και η μετα-ανάλυση διαπίστωσε ότι η ξηρή βελόνα μείωσε αποτελεσματικά τον πόνο σε άτομα με χρόνιο μυοσκελετικό πόνο. Ωστόσο, οι συγγραφείς σημείωσαν ότι τα στοιχεία ήταν χαμηλής έως μέτριας ποιότητας και χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Το Dry needling μπορεί να γίνει πιο δημοφιλές καθώς μεταβαίνουμε σε έναν κόσμο μετά την Covid. Έως και 15% των ασθενών αναφέρουν μακροχρόνια πόνος των μυών και των αρθρώσεων μετά την ανάρρωσή τους από το οξύ στάδιο του Covid. Η ξηρή βελόνα μπορεί να προσφέρει φυσική ανακούφιση για αυτά τα μακρά συμπτώματα του Covid.

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε εάν η ξηρή βελόνα μπορεί να σας βοηθήσει είναι να μιλήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Θα είναι σε θέση να αξιολογήσουν τις ατομικές σας ανάγκες και να κάνουν μια σύσταση με βάση τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία.

Εάν είστε ήδη σε φυσικοθεραπεία, αναφέρετε στον φυσιοθεραπευτή σας εάν η ξηρή βελόνα μπορεί να είναι κατάλληλη για εσάς.

Αποποίηση ευθυνών: Αυτό το άρθρο δεν προορίζεται για παροχή ιατρικών συμβουλών. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να λάβετε συγκεκριμένες ιατρικές συμβουλές για την κατάστασή σας.

Ποια είναι η γνώμη σας για τις μη βασικές μεθόδους θεραπείας όσον αφορά τον πόνο; Έχετε δοκιμάσει dry needling και, αν ναι, πώς πήγε;