Kiku με μοντέρνα ανατροπή

1
Kiku με μοντέρνα ανατροπή

Δημοσιεύτηκε στο Kiku στις 28 Οκτωβρίου 2016, από τον Joyce Newman

Ο Joyce H. Newman είναι περιβαλλοντικός δημοσιογράφος και δάσκαλος. Είναι κάτοχος πιστοποιητικού στον τομέα της κηπουρικής από τον Βοτανικό Κήπο της Νέας Υόρκης.


Kiku
Οζουκούρι στο Ωδείο

Φέτος, ο Βοτανικός Κήπος της Νέας Υόρκης γιορτάζει τα χρυσάνθεμα – τα πιο εμβληματικά από όλα τα ιαπωνικά φυτά που ανθίζουν το φθινόπωρο – σε μια νέα εμφάνιση που προκαλεί δέος. ο Kiku Η έκθεση (ανοιχτή έως τις 30 Οκτωβρίου) στο Ωδείο Enid A. Haupt έχει μια μοναδική σύγχρονη αίσθηση με νέα γλυπτικά σχήματα καθώς και παλαιότερες παραδοσιακές φόρμες.

Kiku σημαίνει χρυσάνθεμο στα Ιαπωνικά. Είναι το εθνικό λουλούδι της Ιαπωνίας, μέρος του Imperial Crest, και το θέμα των τακτικών εκθέσεων στον Εθνικό Κήπο Shinjuku Gyoen στο Τόκιο, όπου Ιάπωνες δάσκαλοι έχουν εκπαιδεύσει το προσωπικό του Βοτανικού Κήπου της Νέας Υόρκης όλα αυτά τα χρόνια να καλλιεργούν ειδικά σχήματα και χρώματα στο παραδοσιακό αυτοκρατορικό στυλ.

Kiku Modern

Τι είναι τόσο εκπληκτικό για το φετινό κουλουράκι Το έκθεμα είναι η προετοιμασία και οι σχολαστικές τεχνικές δεξιότητες που χρησιμοποιούνται στα παρασκήνια για τη δημιουργία νέων και παραδοσιακών πειραματικών μορφών λουλουδιών.

Χρειάζεται το προσωπικό έως και 11 μήνες για να αναπτυχθεί και να σμιλέψει τις διάφορες φόρμες που θα εμφανιστούν. ο κουλουράκι Η ομάδα σχεδιασμού περιλαμβάνει τον Foreman of Gardeners, James Harkins, ο οποίος εκπαιδεύτηκε και συνεργάζεται μαζί του κουλουράκι ειδικός Yukie Kurashina, ο οποίος εκπαιδεύτηκε από κουλουράκι μάστερ στο Τόκιο ξεκινώντας το 2004.

Η Francisca P. Coelho, Vivian and Edward Merrin Αντιπρόεδρος για τα Glasshouses και τις Εκθέσεις, σχεδίασαν την έκθεση. Της αρέσει να το αποκαλεί „κουλουράκι μοντέρνο» για τη σύγχρονη αντίληψη των παραδοσιακών ιαπωνικών σχεδίων. για παράδειγμα, ο Coelho έχει ενσωματώσει εκπληκτικές σαρώσεις από γηγενή χόρτα όπως το ροζ-λεβάντα γρασίδι Muhly (Muhlenbergia capillaris) και κόκκινη κορυφή με φύλλα Νότιας Αφρικής (Melinis nerviglumis).

[Not a valid template]

Ζωντανά Γλυπτά

Μια από τις πιο όμορφες μορφές φυτών που παρουσιάζονται στην έκθεση ονομάζεται Οζουκούρι (χιλιάδες άνθη)—μια σειρά σε σχήμα θόλου από 200 συμμετρικά τοποθετημένα άνθη χρυσάνθεμου που αναπτύσσονται από ένα μόνο στέλεχος φυτού. Η διαδικασία είναι απίστευτα περίπλοκη: Καθώς το φυτό μεγαλώνει από το μόνο μίσχο του, οι άκρες των κλαδιών και τα πλαϊνά κλαδιά κόβονται μέχρι να μείνουν μόνο πέντε δυνατά κλαδιά.

Στη συνέχεια το φυτό επανατοποθετείται σε γλάστρα σε ένα μεγάλο ξύλινο δοχείο που ονομάζεται α sekidai. Κάθε ένα από τα κλαδιά είναι δεμένο σε έναν κάθετο πάσσαλο για να το βοηθήσει να μεγαλώσει ευθεία. Όταν τα κλαδιά φτάσουν τα έξι πόδια ψηλά, λύνονται και ξαναδένονται σε ένα ακόμη μεγαλύτερο πλαίσιο. Στο τέλος, εκατοντάδες ταυτόχρονα άνθη διαμορφώνονται σε μια τεράστια οθόνη. Και σε περίπτωση που μια άνθιση καταστραφεί ή σπάσει ένα στέλεχος, τα στηρίγματα κρύβονται έξυπνα κάτω από τα κλαδιά.

Εκτός από το εντυπωσιακό Οζουκούρι μορφή, η έκθεση παρουσιάζει μια δραματική καταρράκτη μορφή που ονομάζεται Kengai, που σημαίνει «κρεμαστός γκρεμός». Αυτά τα λουλούδια έχουν εκπαιδευτεί να μοιάζουν με φυτά στην άγρια ​​φύση που ρέουν στην πλαγιά ενός γκρεμού – ένα φοβερό οπτικό αποτέλεσμα.

Τα φυτά αναπτύσσονται το καθένα από ένα μόνο μίσχο εκπαιδευμένο κατά μήκος ενός σύρματος. Καθώς τα κλαδιά μεγαλώνουν, τσιμπούνται έτσι ώστε να αναπτυχθούν πολλά κοντά κλαδιά. Τελικά, όταν είναι αρκετά μεγάλο, κάθε φυτό μεταφέρεται σε μεγαλύτερη γλάστρα και δένεται σε ένα οριζόντιο πλαίσιο από συρμάτινο πλέγμα σε σχήμα βάρκας. Τα κλαδιά υφαίνονται με ακρίβεια μέσα από το πλέγμα και δένονται στη θέση τους έτσι ώστε το πλαίσιο να καλυφθεί με εκατοντάδες μικρά λουλούδια. Όταν τα μπουμπούκια αρχίζουν να ανοίγουν, το πλαίσιο γέρνει προς τα κάτω σαν καταρράκτης.

Δύο πρόσθετες φόρμες-Σίνο-τσουκούρι (Driving Rain) και Ogiku (Διπλό και Τριπλό Στέλεχος) επίσης καλλιεργούνται προσεκτικά για την έκθεση. Για Ogiku, που είναι λαχταριστά, μεγάλα άνθη που σκαρφαλώνουν στο άκρο των ψηλών στελεχών, χρησιμοποιούνται μόνο τρία χρώματα λουλουδιών—ροζ, κίτρινο και λευκό. Οι μίσχοι βρίσκονται σε γλάστρες θαμμένες στο χώμα και τοποθετημένες σε ένα διαγώνιο πλεκτό σχέδιο που υποτίθεται ότι μιμείται το χαλινάρι του αλόγου του αυτοκράτορα.

Πεταλούδες, γέφυρες και ένας ανθισμένος τοίχος

Τα νέα φέτος είναι πολύχρωμα σε σχήμα πεταλούδας κουλουράκι, που δημιουργήθηκε με τη χρήση μιας τεχνικής παρόμοιας με τις κλιμακωτές φόρμες. Κάθε φτερό της πεταλούδας αναπτύσσεται από ένα μόνο μίσχο και τα κλαδιά υφαίνονται σε ένα δικτυωτό οπλισμό που γέρνει στην τελική του θέση «ιπτάμενου» όταν τα μπουμπούκια είναι έτοιμα να ανθίσουν. Άλλες νέες σύγχρονες μορφές περιλαμβάνουν γέφυρες σε σχήμα καμπύλης και έναν ανθισμένο τοίχο από λουλούδια, τα οποία είναι κατασκευασμένα με τεχνικές προσαρμοσμένες από τις καταρράκτες φόρμες.

Kengai
Kengai

Προσεκτικά χρονομετρημένες ανθοφορίες

Γενικά, τα χρυσάνθεμα χρειάζονται περίπου 14 ώρες σκοτάδι για να σχηματίσουν μπουμπούκια ανθέων και το σκοτάδι δεν μπορεί να διακοπεί. Κανονικά θα ανθίσουν τον Νοέμβριο όταν οι μέρες είναι μικρότερες. Έτσι, το να ανθίσουν τα φυτά τον Οκτώβριο είναι μια πρόκληση.

Η λύση: Από τον Ιούλιο, εκατοντάδες φυτά στα θερμοκήπια καλύπτονται και «κοιλιάζονται» από τις 3 το μεσημέρι έως τις 8 το πρωί. Με αυτόν τον τρόπο θα εξαπατηθούν να ανθίσουν στις αρχές Οκτωβρίου, ακριβώς στην ώρα της έκθεσης. Οι ανθοφορίες διαρκούν μόνο 10 ημέρες έως δύο εβδομάδες. Έτσι, κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης περιόδου έκθεσης, πολλά υποκατάστατα φυτά διατηρούνται σε αποθεματικό.

Φωτεινά χρώματα ιαπωνικών σφενδάμων και πολλά άλλα

Σε περίοπτη θέση σε όλη την έκθεση βρίσκονται υπέροχες ποικιλίες ιαπωνικών δέντρων σφενδάμου. Και έξω στο έδαφος, η ιαπωνική παράδοση του Momijigari-κυριολεκτικά «κυνήγι σφενδάμου»—μπορείτε να το ζήσετε στη νέα συλλογή Judy and Michael Steinhardt Maple. Η συλλογή, η οποία καλύπτει περίπου πέντε στρέμματα ανάμεσα σε τεράστιες εκβολές βράχων, διαθέτει τώρα νέα είδη ιαπωνικού σφενδάμου και ποικιλίες ειδικά επιλεγμένα για την προσαρμοστικότητά τους στο κλίμα της Νέας Υόρκης και την καταλληλότητά τους για οικιακούς κήπους. Για τα λαμπερά τους χρώματα και τα υπέροχα φτερωτά φύλλα τους, αυτά τα φθινοπωρινά δέντρα είναι μια εντυπωσιακή απόλαυση.

Αξιοσημείωτα είναι επίσης τα υπέροχα ποιήματα διάσημων Ιάπωνων ποιητών τοποθετημένα σε όλο τον κήπο. Ένα από τα αγαπημένα μου ονομάζεται «Χρυσάνθεμα» από τον ποιητή Otagaki Rengetsu (1791–1875), μια βουδίστρια καλόγρια και μια από τις πιο διάσημες γυναίκες ποιήτριες της Ιαπωνίας του 19ου αιώνα.

Λευκά χρυσάνθεμα
Κοντά στο μαξιλάρι μου
Μυρίστε τη νύχτα.
Τα φευγαλέα όνειρά μου επίσης,
Εξαφανίζεται με το φθινόπωρο

«Χρυσάνθεμα» το ποίημα ευγενική προσφορά του Η Ποιητική Εταιρεία.

Schreibe einen Kommentar